Enkel oktoberfest med krabba eller räkor

27 oktober, 2021
Kategori:
skogtillbord-krabba-räkor-okt21

Krabba med aioli eller vitlöksfrästa räkor. Enkelt samtidigt som skaldjur alltid annonserar en känsla av lyx och feststämning. Välkommen in i köket!

Vi befinner oss i krabbans högsäsong. De är välmatade, oftast med klarröd rom att glädjas extra åt. Den ovana krabbätaren ska veta att krabborna är kokta och färdiga att äta genast. Ingen vidare tillagning behövs.

Trixet är att öppna och ta tillvara köttet som döljer sig under skalet. Krabban kan delas mitt itu som på bilden eller öppnas genom att hela skalet avlägsnas. Kolla filmen här för tydliga, bra instruktioner.

Och sen då? Vad passar till? Hovmästarsås är en klassiker, men jag tycker att den blir lite för söt. Enkla tillbehör är mitt tips, gärna med lite sting och favoriten är löjligt enkel. Jag röstar för generösa klyftor citron, några stänk tabasco och aioli. Ett gott bröd att bryta till platsar också på bordet.

Krabba är fingermat så ladda med rejäla servetter, kökshanddukar är perfekt. Nystrukna, snyggt vikta passar till och med på festbordet. Dessutom kan krabbgafflar rekommenderas. Inte nödvändigt, men de gör det enkelt att få ut krabbkött som döljer sig innanför skalet.

Krabba med aioli

½ – 1 krabba per person

Aioli

 • 1 ägg
 • 1 msk dijonsenap
 • 2 vitlöksklyftor
 • ½ tsk salt
 • 2 ½ dl rapsolja

Tillbehör

 • citroner
 • Tabasco
 • bröd, gärna levain
 1. Dela krabban på mitten och överlämna resten av jobbet till vana krabbätare. Eller dela upp i hanterliga bitar som i instruktionsfilmen ovan.
 2. Se till att ingredienserna till aiolin är rumstempererade. Knäck ägget i behållaren till en stavmixer. Klicka i senapen.
 3. Skala och dela vitlöken grovt och lägg i bitarna tillsammans med saltet.
 4. Häll på oljan och sätt mixerstaven i behållarens botten. Kör igång och dra staven långsamt uppåt. På några sekunder har du en tjock, blank aioli.
 5. Servera tillsammans med krabban citron, het tabasco och bröd.

Vill du istället prova något nytt och enkelt med räkor så kan jag rekommendera vitlöksfrästa med saffransaioli. Receptet hittar du vid länken här. Urenkel och snabb rätt som passar en lång middagssittning. Gardera med kökshanddukar som servetter.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Pumpa på tre sätt
Tusenbladspotatis - lika god som vacker