Kraschad potatis med ost och örter

28 augusti, 2021
skogtillbord-kraschad potatis-aug21

Kraschad potatis, eller smashed, eller krossad. Kokad och tillknycklad för att få ett nytt liv som ljuvligt krämig och knaprig. Välkommen in i köket!

Principen framgår av namnet. Kraschad ger inte utrymme för några frågetecken. Och det är verkligen precis så enkelt. Kokad fortfarande varm eller ljummen potatis trycks till, kryddas upp och får sedan tillbringa en stund i ugnen.

Jag brukar ta till knytnäven för att få till den perfekt trasade ytan. Man vill att den ska öppna upp sig och att det ska finnas toppar som blir ljuvligt frasiga i ugnen.

Skalet ska definitivt vara kvar. Det håller ihop, ger smak och blir krispigt. Det här är helt enkelt en potatisrätt som kräver skal. Så är det. Punkt.

Krossa potatis på det här sättet kan göras året om, men nu är peaken. Den allra bästa tiden. Potatisen är nyupptagen, men smaken är mogen. Skillnaderna mellan olika sorter är tydlig. Potatis är en favorit året om, men frågan är om inte augusti – september är något av höjdpunkten.

Dags att plocka fram knytnävarna.

Kraschad potatis med vitlökssmör och ost

4 – 6 personer

  • 1 kg potatis
  • 75 g smör
  • 1 stor vitlöksklyfta, riven
  • 50 g riven ost, Västerbottens eller präst
  • finhackad persilja, timjan och rosmarin
  • svartpeppar

Gör såhär

  1. Koka potatisen mjuk. Låt svalna något.
  2. Sätt ugnen på 225 grader. Lägg upp potatisen på en plåt och krossa dem med knytnäven. Salta lätt.
  3. Smält smöret i en kastrull, ta från värmen och rör i vitlök och ost. Klicka blandningen över potatisen. Sätt in i ugnen tills de fått fin färg cirka 20 minuter. Ta ut och strö över kryddörterna. Dra ett par tag på pepparkvarnen över.

Den här potatisen passar till mycket. Inte minst till en vegetarisk måltid. Kombinera med smak av tomat, något fräscht, grönt krispigt och en skiva grillost.

Vill du istället satsa på en potatissallad så är dagens tips en med smak av caesardressing som du hittar i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Äppelsmör - aromatiskt äppelkoncentrat
Bönor i krämig dilldressing