Äppelsmör – aromatiskt äppelkoncentrat

2 september, 2021
Kategori:
skogtillbord-äppelsmör-sept21

Äppelsmör – äpple i kubik. Lent, krämigt och mycket aromatiskt. På mackan med en skiva ost, till viltsteken, som kakfyllning… Välkommen in i köket!

Doften av äpple. De svala, daggiga tidigt på morgonen. En helt annan arom än den som kommer fram när de utsätts för värme, pajdoften. Äpple, värme och kryddor som kanel, kardemumma och vanilj. Underbart!

Äpplen till söta rätter och bak är givet, men den friska sötman passar lika fint till sälta. Underbart till stekt kött i alla former, perfekt ihop med kål eller till något rökt. Äpple och bacon, eller äpple och ost!

Smaken har en förmåga att anpassa sig till omgivningen utan att foga sig. Den tar plats och ger sig tillkänna oavsett om den presenteras ihop med vanilj eller pepparrot. En sann förvandlingskonstnär!

Äppelsmör har för övrigt inget med smör att göra, annat än att det passar som pålägg och att konsistensen är mjukt bredbar. Man kan istället säga att det är ett mycket koncentrerat, helt slätt äppelmos. Användbart och ljuvligt gott.

skogtillbord-äppelsmör-sept21
Äppelsmör är ett sätt att koncentrera äppelsmaken i en riktigt krämig konsistens. Äpplena kokas med skal och kärnor tillsammans med bland annat must, socker och kryddor innan det grova moset passeras slätt och kokas ytterligare för att bli ljuvligt ”smörigt”.

Äppelsmör har en speciell färg och hör här, på engelska används ”appelbutter”just som en färgbeskrivning. En ljus, rostigt, beige kulör med ett lätt inslag av lila. Googla får ni se, det är kläder som visar sig innan recepten kommer upp. Och ja, den stämmer precis med resultatet i grytan.

Och hur länge håller den? Jag steriliserar alltid väl diskade burkar i ugn 15 min på 100 grader. Sedan häller jag mitt äppelsmör hett ner i den varma burken och stänger locket. Jag förvarar i kyl och då håller de länge, flera månader…kanske år. Öppnad burk äts upp inom ett par veckor.

Den här kryddningen ger ett äppelsmör med stor potential att passa till mycket. Vanilj är ett alternativ och då gärna i kombination med citron, både cest och saft.

Äppelsmör

ca 1,5 l

 • 2 kg äpplen
 • 4 dl äppelmust
 • 2 dl vatten
 • 1 dl äppelcidervinäger
 • 7 dl strösocker
 • 2 kanelstänger
 • 4 hela kryddnejlikor
 • ½ tsk hela kardemummakärnor
 • ½ tsk mald ingefära
 • en nypa salt

Gör såhär

 1. Plocka fram en rejäl gryta. Skär äpplena i kvartar. Lägg i grytan med skal och kärnhus.
 2. Häll på must, vatten, vinäger, socker och kryddor. Koka upp och låt puttra tills äpplena är mosiga.
 3. Passera moset i en passervagga eller genom en trådsil. Jag körde sedan det släta moset i min blender, men det är inte nödvändigt.
 4. Häll upp i en gryta och låt puttra på svag värme ett par, tre timmar för en krämig konsistens. Rör med jämna mellanrum så att äppelsmöret inte fastnar i botten.
 5. Häll upp i varma steriliserade burkar. Förvara i kyl.

Jag använder mitt äppelsmör till pålägg, i yoghurt, på gröt, till pannkakorna, som kakfyllning, till viltfärsbiffar, på ostbrickan, som såsförstärkare, i grillglazen och så vidare. En fantastisk produkt helt enkelt.

Funkar också fint som smaksättning till granola. Här har du ett recept där äppelmoset kan bytas mot äppelsmör för ännu mer smak. Allt gott! Hälsar Kat : )

Zucchinitema - fritters och caesarsallad
Kraschad potatis med ost och örter