Zucchinitema – fritters och caesarsallad

5 september, 2021
skogtillbord-zucchinitema-sept21

Zucchinitema – än levererar plantorna med kraft och jag är med. Fritters av bjässarna och en caesarinspirerad sallad av småttingarna. Välkommen in i köket!

Ni känner igen den, zucchinifrågan. Vad sjutton gör man med en aldrig sinande ström av grönsaksfrukter?

Varje år letar jag efter minst ett nytt sätt att använda dem. Och vid sidan av nyheterna finns de bombsäkra korten, mina fritters, kakan och soppan.

Jag har lite olika strategi beroende på i vilket stadium mina zucchinifrukter är. De som dragit iväg i storlek passar att riva och baka på eller att göra fritters av. Receptet på dem finns vid länken här.

skogtillbord-zucchinitema-sept21
Zuccinitema med småttingarna som en grönsak för sig. Egenskaperna, både i smak och konsistens, skiljer sig beroende på i hur hur stora de hunnit bli. De riktigt späda passar fint att äta råa i en sallad.

De riktigt späda kan med fördel hyvlas på mandolin eller skivas tunt för att ätas råa. Passar i en sallad och gärna ihop med en mindre blygsam dressing. Mycket smak matchar den milda lite nötiga, späda zucchinin.

Jag testade en variant med caesardressing. En hit! Caesar har smaken på plats och en krämighet som gör salladen till en liten rätt i sig. Den blir mer än ett perifert tillbehör.

Jag har gjort såsen med originalets sardeller och med en variant där jag ersatte dem med kapris. Båda blev kanon. Och här kommer receptet.

Zuccinitema – Caesardressad sallad

  • 3 – 4 små, späda zucchinifrukter
  • 1 ägg
  • 2 tsk dijonsenap
  • 1 ½ -2 dl rapsolja
  • 1 riven vitlöksklyfta
  • 1 – 1 ½ tsk Worcestershiresås
  • 3 sardellfiléer, eller 1 msk kapris
  • ½ dl riven parmesanost
  •  ½ tsk salt
  • 2 kryddmått svartpeppar
  • 2 msk pressad citron

Gör såhär

  1. Skiva zuccinin tunt, gärna på en mandolin
  2. Se till att alla såsens ingredienser har samma temperatur. Knäck ägget i behållaren till en stavmixer. Lägg ner alla ingredienserna utom citronsaften.
  3. Sätt mixerstaven i behållarens botten, kör igång och dra den uppåt. Såsen ska bli tjock och krämig. Rör ner citronsaften och smaka av, kanske behövs det mer.
  4. Blanda med den hyvlade zuccinin. Strö eventuellt extra ost över och kapris om du använt dig av den istället för sardell. Citronklyftor vid sidan.

Caesardressing kan användas till mycket och i inlägget här smaksätter den en potatissallad. Rekommenderas! Vill du ha recept till en uppskattad vardagsrätt så hittar du frasiga zucchinifritters vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Gjutjärn med egenskaper att älska
Äppelsmör - aromatiskt äppelkoncentrat