Zucchinifritters – njut av storskörden

10 augusti, 2020
skogtillbord-zucchinifritters-aug20

Zucchinifritters! Mitt i skörden och vi kör samma tema igen och igen och igen. Ytan frasar lovande när kniven skär genom och jag kan förlåta mig själv för att jag sådde för många. Välkommen in i köket!

Varje år samma sak. De där ynkliga fröna ser ju ingenting ut och därför sätter jag 4…eller nja, vi kör på 6 stycken. Ni som odlar fattar direkt. Skörden blir enorm. Och fort går det, från fin, fast, lagom stor frukt blir det snart ett monster.

Jag kör på två sorter som dröjer lite med att bilda frö som är mindre roliga när zucchinin ska tillagas. En italiensk klassiker Romesco och en vit, eller ljust grön libanesisk. Fin smak på båda.

En stor del går till ratatouille och särskilt i år när jag förutom zucchini har fin paprika och mängder av aubergine att skörda i min nya växttunnel. Recept på röran har du vid länken här.

Förutom fransk grönsaksröra blir det alltså fritters. Det finns mängder med recept och här har ni min variant som jag är mycket nöjd med. Viktigt som alltid när det kommer till zucchini är att noga pressa ut så mycket vätska som möjligt för att få de trevligt frasiga.

Frasiga zucchinifritters

4 personer

 • 600 g zucchini + 2 tsk salt
 • 1 gul lök + blast
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 liten knippa persilja
 • 1 liten medelstark chilifrukt
 • 2 ägg
 • 1 ½ dl ströbröd
 • 1 dl vetemjöl
 • 1 ½ dl riven ost, Västerbottens eller prästost

Gör såhär

 1. Riv zucchinin grovt och lägg i skål. Salta och låt dra 10 minuter.
 2. Riv eller hacka löken fint. Skär blasten i tunna ringar.
 3. Riv vitlöken, finhacka persiljan och hacka chilin fint. Smaka försiktigt och avgör hettan, kanske behövs inte så mycket.
 4. Pressa vätskan ur zucchinin och blanda alla ingredienserna till en smet. Forma 12 små biffar. Stek frasiga i olja. Servera genast.

Ofta sätter jag fram dem på en sorts middagsbuffé tillsammans med dagens skörd av det som är klart helt enkelt. Igår körde förutom fritters på persilje- och vitlöksfrästa haricots verts, tomatsalsa och tzatziki.

I förrgår samsades mina fritters med honungsrostade morötter och rödbetshummus. Delikat!

Allt gott! Hälsar Kat : )

Vaniljdoftande jordgubbskross
Flankstek - 5 tips för perfekt resultat