Vaniljdoftande jordgubbskross

13 augusti, 2020
Kategori:
skogtillbord-jordgubbskross-aug20

Jordgubbskross kan låta som en hädelse, men ack så gott! Addera ett stänk vanilj och en gnutta apelsin så är det solklart bara goda krafter i görningen. Välkommen in i köket!

Hur kunde jag missa? Den sena jordgubbsskörden!? I min lilla oupplysta värld har den röda bärlyckan varit midsommarglädje. Jag skördar flitigt på lotten under några få veckor för att sedan vänta in nästa år.

Visst har jag sett att jordgubbar fortfarande finns att köpa, men jag har knyckt på nacken och passerat i tron att de är importerade. Så dumt. Nu vet jag bättre.

Började reta mig på skylten ”Jordgubbar skördade i morse!” som sitter på ett av torgstånden i min lilla stad. Laddade för en uppläxning, men fick snart klart att – Jovisst är de nyplockade. Vi har gubbar i månader. Olika sorter bara.

Den som läser på ser snart att det finns varianter som ger skörd från tidig sommar tills nu och ännu senare. Så nu blir det nyanläggning. Flera bäddar med plats för Charlotte, Malwina, Florina, Paegasus och andra sena jordgubbssorter.

Och idag en enkel dessert med gubbar från min torghandlare Amid.

Vaniljdoftande jordgubbskross

4 personer

  • 1 l jordgubbar
  • 1 vaniljstång
  • ¾ dl socker
  • 1 apelsin, saften

Gör såhär 

  1. Rensa och skär jordgubbarna i bitar. Dela vaniljstången och skrapa ur innehållet.
  2. Lägg bär, vanilj med stång och socker i en skål. Pressa över apelsinsaft, blanda och ställ i rumstemperatur så att bären får safta sig i minst ett par timmar.
  3. Krossa jordgubbarna grovt med gaffel eller stöt dem och servera till pannkakor, till glass eller i en skål med fil. Det här är en färsksylt som håller ett par dagar i kyl.

Är du på desserthumör så kan jag tipsa om en mjölkchokladkräm som passar fint till jordgubbskrosset. Recept här. Och känner du för en jordgubbsdröm med med crunch och len vaniljvisp så kan du kika på inlägget vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat!

Skön, grön bondbönsröra
Zucchinifritters - njut av storskörden