Skön, grön bondbönsröra

18 augusti, 2020
skogtillbord-bondbönsröra-aug20

Bondbönsröra – vackert knallgrön med en sprillans ny stjärnstatus. Bondbönan seglar på uppvindar som närodlad, klimatsmart och jättegod. Välkommen in i köket!

Jag älskar bondbönor. Den som vill ha en bild av äkta, kärleksfull omsorg ska varsamt dela en mogen bönskida och beundra den mjuka bädden de vackra bönorna vilar på. Tänk sedan att bönorna vaggas sakta i vinden och ja, man blir tårögd.

Men nu äter vi upp dem. För största skälet att odla och äta bondbönor är smaken. Det här är riktigt gott.

Ofta hör man jämförelser med avokado och trots att de är helt olika varandra så kan de till viss del användas på likartat sätt och dagens röra är ett exempel. Delvis lik en avokadoröra och perfekt att på samma sätt bre på en frasigt rostad brödbit. Men smaken…nej inte samma, men minst lika gott.

Runt varje böna sitter ett skyddande skal och frågan är – ska det vara kvar eller ska det bort? Enklast är att koka och mixa bönorna med skalet kvar, men jag skalar. Skälet är att jag tillhör dem som får magknip av skalen. Vi är några stycken. Processen är pillig, men enkel. Hur det går till beskrivs i receptet och kika gärna på bilden ovan så blir det ännu tydligare.

Och den som snabbt och behändigt vill göra sin bondbönsmacka till en hel rätt kan exempelvis lägga till ett par skivor tomat och ett stekt ägg.

Bondbönsröra

4 personer

 • 250 g spritade bondbönor (Cirka 1 kg hela bönor med skida)
 • 2 stjälkar persilja
 • ½ – ¾ dl crème fraiche
 • 1 vitlöksklyfta
 • salt
 • svartpeppar
 • eventuellt lite pressad citron

Gör såhär

 1. Lägg de spritade bönorna i kokande lättsaltat vatten ett par minuter. Ta upp och kyl hastigt i kallt vatten. Tryck bönans gröna inre ur det sega ytterhöljet.
 2. Hacka persiljan grovt och lägg den i en mixer tillsammans med bönor och crème fraiche. Kör till en slät röra.
 3. Riv i vitlöken och smaka av med salt och peppar. Saknar du syra så pressar du i lite citronsaft.
 4. Servera röran som ett tillbehör eller som pålägg på rostat surdegsbröd.

Andra oslagbart goda röror att servera på bröd eller till annat har du i inlägget om paprikaröran salsa romesco. En underbar rödbetshummus hittar du i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Bärig sommarsmoothie
Vaniljdoftande jordgubbskross