Flankstek – 5 tips för perfekt resultat

8 augusti, 2020
skogtillbord-flankstek-aug20

Flankstek – köttdetaljen på allas grillar. En tuff bit som kan bli alldeles fantastisk eller riktigt, hopplöst dålig. Här kommer 5 tips för perfekt resultat. Välkommen in i köket!

”Steken” om vi nu ska kalla den så sitter vid kållappen, magmuskulaturen på nöt. Det är riktigt magert kött med långa, grova muskelfibrer. Egenskaper som tillsammans med värme kan innebära torrt, hårt och segt som tusan.

Ofta säger man att grova köttfibrer passar för lång tillagning i fuktig miljö som i ett grytkok, men det gäller kött med mycket bindväv. Bindväven bildar gelatin och gör grytköttet sönderfallande mört, men flanksteken saknar bindväv och har därför inga bra långkoksegenskaper.

Nej, flankstek är inget grytkött. Det är en mycket speciell, tuff styckdetalj som tillagas som en ädel bit, med vissa förbehåll.

Flankstek – 5 tips för perfekt resultat

  1. Flankstek passar att grilla, eller att steka i het panna. Oavsett vilken metod du väljer så ska köttet rumstempereras och torkas av. Fukt och kyla är inget för den som vill ha en fin stekyta.
  2. Salta köttet. Det räcker innan tillagning om ni frågar mig. Varför? Jo, för att flankstek smakmässigt är en av de bästa bitarna på ett nötdjur. En fin, mustig köttsmak som är absolut tillräcklig i sig utan marinering eller glaze.
  3. Ta fram den jättebra ugnstermometern som du har. För visst har du en sån? Annars skaffa en genast. Innertemperaturer är det enda pålitliga måttet vi har när det ska lagas mat. Tid och ugnsvärme är inte att lita på. För flankstek tycker jag att den perfekta temperaturen är 56 – 57 grader. Saftigt medium. Rosa, men inte alls rått.
  4. Låt alltid flanksteken vila minst 10 minuter innan den skärs upp efter tillagning.
  5. Skiva köttet riktigt tunt och obs! skiva det tvärsöver de grova muskelfibrerna. Kika på bilden ovan så blir det tydligt. Ränderna som syns i köttet är fibrerna. Skär du köttet längs med fibern kommer det upplevas riktigt segt.

Jag gjorde en macka av vår senaste flanksteksgrill. Mackor med grillat kött kan verkligen göras suveränt goda och mängden kött som går åt är liten. En fin flankstek på 700 g räckte gott och väl till 6 personer.

Vi hade surdegsbaguetter som halverades på längden, penslades med olja och lades på grillen för att få fin yta. Sedan bredde jag majonnäs på brödet, täckte med tunna skivor av köttet och toppade med en tomatsalsa.

Salsan gjorde jag på tärnade tomater, finhackad rödlök, riven vitlök, hackad chili, olivolja, citronsaft, salt och färsk koriander. Mmm, gott!

Vill du göra egen majonnäs på enklaste och snabbaste sättet så kolla på inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Zucchinifritters - njut av storskörden
Honungsrostade morötter på yoghurtbädd