Honungsrostade morötter på yoghurtbädd

7 augusti, 2020
skogtillbord-morötter-honungsrostade-aug20

Honungsrostade morötter – med behaglig karamelliserad sötma på en sval yoghurtbädd. Ett stänk chili till det och japp, där satt den! Välkommen in i köket!

Vet ni att moroten är toppetta på listan över populära grönsaker. Vintertrygg och sommaryster. Klarar heta kryddor, men trivs också finfint i sällskap av hederliga mejerier i en stuvning. En förvandlingskonstnär att både luta sig mot och att släppa sig lös med.

I min odling har jag en hel palett olika morotskulörer med skiftande smaker, för en morot är inte bara en morot som man kan tro om man tittar i butikerna. Vid sidan av den lagom kraftiga, raka orangea finns hundratals sorter från helt vita till rakt genom mörkt lila. Alla med en egen smak. Ta chansen att prova om du får möjlighet att köpa nu under sensommaren.

Idag blir det en enkel rätt med stor potential. Den är snabb att göra och kan tillagas i förväg, den är underbart god och den är festvacker. Passar till sensommaren grillkvällar lika bra som till en enkel lunch.

Mina honungsrostade morötter kräver ingen guldkock. Receptet är tänkt till fyra personer, men mängderna kan ändras utan att resultatet blir sämre. Ta det på ett ungefär utan att fundera över exakta mått. Det är liksom idén jag vill dela. Gott kommer det att bli även om du lägger till en dl yoghurt eller river i en extra vitlöksklyfta.

Honungsrostade morötter på yoghurtbädd

4 personer

 • 800 g sommarmorötter, gärna blandade färger
 • 1 msk honung
 • ½ citron, saften
 • ½ dl rapsolja
 • ¾ tsk salt

Yoghurtbädd

 • 4 dl rysk yoghurt
 • 1 vitlöksklyfta
 • salt
 • 2 msk ajvar relish

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Skär blasten av morötterna, men lämna gärna en liten bit kvar för syns skull. Skrubba rötterna noga. De större kan halveras på längden. Torka av och lägg på plåt.
 2. Blanda honung med citronsaft, olja och salt. Ringla över morötterna och vänd runt så att blandningen täcker. Sätt in i ugnen.
 3. Rosta tills rötterna blivit mjuka och fått fin färg i cirka 20 minuter. Under tiden blandar du yoghurt med vitlök och salt. Smaka av och lägg till efter dina preferenser.
 4. Bred ut yoghurten som en bädd på ett serveringsfat. Klicka ut ajvar på några ställen och dra runt den lite med en sked utan att blanda helt. Jag vill ha den som chiliheta, smakrika stråk i den svala yoghurten. Lägg på morötterna och servera rätten, ljummen eller kall.
 5. Passar lika bra till en vegetarisk måltid som ihop med kött, fisk eller kyckling.

Vill du kika på fler morotsrecept så ligger det ett med dillstuvade rötter vid länken här och ett med dillsmör och baconströssel i det här inlägget. Allt gott! Hälsar Kat : )

Flankstek - 5 tips för perfekt resultat
Blåbärspaj "all inclusive"