Blåbärspaj ”all inclusive”

4 augusti, 2020
skogtillbord-blåbärspaj-vanoljkräm-aug20

Vi frossar och sommarens favorit har blivit blåbärspaj med inbakad vaniljkräm. Så in i norden gott! Välkommen in i köket!

Egentligen vill jag sparka alla i baken och putta ut er i blåbärsskogen. Det väntar galna skördar därute. Hör här: 17 procent av landets yta är täckt av blåbärsris. En siffra att jämföra med våra samlade jordbruksmarker som upptar 8 procent.

Och så den här: Ett skapligt år räknar man med att det finns cirka 600 000 000 kg blåbär att hämta därute! Fattar ni, sexhundra miljoner kilo! Och nu snackar vi ett inhemskt superbär som gärna importeras från andra länder.

Tveka inte en sekund, kasta dig ut! Nu!

Sen när du är tillbaka kan jag rekommendera en infrysning av stora mängder för framtida konsumtion och en omgång av den här pajen.

Den som ätit blåbärspaj i USA känner säkert igen konceptet. En pajbotten täckt med vaniljkräm, generöst med blåbär och alltihop toppat med crumble. Ja ni fattar, allt i ett och så gott. Jag brukar dessutom servera en fluffig, kallvispad créme chantilly till. Låter svårt, är så enkelt. Och gott! Recept har du vid länken här.

Vaniljkrämen jag använder i mitt pajbak finns i ett tidigare inlägg vid länken här. Den ska vara avsvalnad när den läggs i pajskalet så gör den minst ett par timmar innan du bakar pajen.

Blåbärspaj med inbakad vaniljkräm

3 – 4 dl blåbär

en sats vaniljkräm, se recept länken ovan

Pajdeg

 • 175 g smör
 • 3 dl vetemjöl
 • 1 dl havregryn
 • 1 dl socker
 • 1 tsk vaniljsocker
 • 1 nypa salt
 • ½ tsk bakpulver

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 175 grader.
 2. Smält smöret till pajdegen och rör i övriga ingredienser.
 3. Klicka ut drygt hälften av degen i en pajform med avtagbar kant. Jag brukar trycka fast ett bakplåtspapper i botten för att enkelt kunna flytta pajen till ett roligare uppläggningsfat.
 4. Använd en sked för att trycka ut den mjuka degen över botten och en bit upp på kanterna.
 5. Fyll med vaniljkräm. Strö blåbären över krämen och smula över resten av pajdegen.
 6. Grädda i ugnen 25 – 30 minuter. Degen ska få fin färg. Ta ut och låt svalna något eller helt. Krämen måste få chans att stanna så att den håller formen vid servering.
 7. En klick vispad grädde eller créme chantilly är gott till. Kan rekommenderas som värdig avslutning på årets kräftkalas.

Och de frysta blåbären? Vad blir det av dem? Mina frysta blåbär hamnar som vanligt på min dagliga meny. Lunchen innehåller alltid, verkligen alltid, en smoothie med olika grönsaker, frukt och bär. Ofta blåbär. Men det är en annan historia. Allt gott! Hälsar Kat : )

Honungsrostade morötter på yoghurtbädd
Vaniljkräm - ett vänförslag till sommarbaket