Vaniljkräm – ett vänförslag till sommarbaket

3 augusti, 2020
Kategori:
skogtillbord-vaniljkräm-aug20

Vaniljkräm – sommarbakets bästa vän. Doftande, krämig och gyllengyl. Jag fyller solbullar, vackra tartletter och i år, favoriten vaniljfylld bärpaj. Ett av bärplockartidens bra-att-ha-recept.Välkommen in i köket!

Vanilj! Är inte det en gåva till mänskligheten så säg. De svarta stängerna vi använder är frukten, eller fröställningen av en tropisk orkidé.

All skörd sker för hand innan stängerna värmebehandlas för att aromen ska framträda. I ungefär två veckor läggs de i solen under dagen och bäddas in i filtar och mattor för att svettas under natten. Det finns andra sätt, men jag gillar tanken på att min vanilj blir omstoppad och nattad.

Vanilj använder jag året om, men just krämen har blivit en sommarsyssla när det vankas fika. Plocka bär och koka kräm. Eller sås, för kräm är en helt annan sak. Krämen använder jag i bakverk, såsen serveras bredvid.

Vill du kika på mina vanilj-sås-favoriter så har du ett recept på råkräm här och ett på Créme chantilly vid länken här. Båda är snabba att fixa till och oändligt mycket bättre än alla pulvervarianter.

Mitt recept på vaniljkräm är inte mitt, men använt av många. Vet inte var det har sitt ursprung, men jag ser att flera av landets allra bästa konditorer också använder det, Roy Fares och Tea Malmegård är ett par. Ett säkert kort alltså.

Vaniljkräm – till bak och tårtfyllning

  • 6 äggulor (90 g)
  • 1 ½ dl strösocker (130 g)
  • ¾ dl maizena, majsstärkelse (40 g)
  • 1 vaniljstång
  • 3 ¾ dl mjölk (375 g)
  • 30 g smör

Gör såhär

  1. Knäck äggen och separera gulor från vitor. Blanda socker och maizena noga så att inga klumpar syns. Rör ihop äggulor och sockerblandning till en slät smet.
  2. Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Lägg frön och stång tillsammans med mjölken i en kastrull. Koka upp. Ta bort stången och blanda ner hälften av den heta mjölken i äggblandningen. Rör noga.
  3. Häll tillbaka blandningen i kastrullen som ska stå på en medelvarm platta. Vispa oavbrytet tills såsen tjocknar till kräm. Här gäller det att vara uppmärksam så att äggen inte koagulerar och krämen blir grynig. Lyft genast kastrullen från värmen när du är nöjd och häll över i en skål.
  4. Rör till sist ner smöret som lyfter smaken och gör krämen blank och fyllig. Täck och ställ i kyl.

När krämen svalnat passar den att använda som fyllning i tårta, i bakelser och till mycket annat. Bärpaj med inbyggd kräm har blivit min sommarfavorit. Lovar ett recept snart, snart.

Det blir många äggvitor över att använda till annat. Ett förslag är att göra fina franska chokladmaränger av dem. Kika gärna på receptet här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Blåbärspaj "all inclusive"
Krondillsolja - sensommar på burk