4 x påskfika på temat maräng

27 mars, 2018
Kategori:
skogtillbord-maräng-mars18

Följsam och absolut kritvit. Alltså jag älskar en riktigt styvt vispad maräng! Och allra bäst är varianterna som får en kort värmebehandling som den schweiziska. Jag känner mig en liten stund som en mästerbagare. Välkommen in i köket!

Häromdagen roade jag mig med att baka munkar. Förvånansvärt enkelt. Och roligt! De blev verkligen allt man kan önska. Såg ut som munkar och smakade munkar. Vilken baklycka!

De fick dessutom fyllning av vaniljkräm som steg två i baket. Kvar efter det grandiosa munk-kalaset fanns en rätt stor mängd äggvitor och dem tar vi tag i idag.

Det ska bli chokladmaränger som funkar fint att äta bara rakt upp och ner som de är. Alternativet är att göra sig till ytterligare och slänga ihop en marängswiss. Barnsligt gott för alla åldrar.

skogtillbord-maräng-mars18
Äggvita, socker, värme och en god stunds vispning. Det är allt som behövs för att de rätt mediokra ingredienserna ska bli en blank, fast alldeles underbar marängsmet.

Överblivna äggvitor är inte alldeles ovanligt. Särskilt till påsk har det hänt ett antal gånger att jag har haft äggvitor över som blivit grunden till bak och fika, eller dessert. Vill ni riktigt grotta ner er i marängens värld så finns en hel rad recept på temat i länkarna nedan.

Men nu blir det chokladmaränger. Bästa sorten med en hård knaprig yta och ett aningen segt inre.

Ett råd på vägen är att plocka fram vågen. Vikt är bästa måttenheten. Mäter du volym så var noga. Antal äggvitor är alldeles för osäkert eftersom ägg inte kommer i en storlek. Till verket!

Maräng med choklad

  • 250 g äggvita, 2 ½ dl (6-8 st)
  • 500 g socker, 5 ¼ dl
  • 100 g mörk choklad

Gör såhär

  1. Lägg äggvitor och socker i en skål. Gärna en rostfri som leder värme bra.
  2. Sätt skålen i ett vattenbad på låg värme. Sätt en termometer i skålen och rör eller vispa tills blandningen nått en temperatur på 65 grader. Då har alla sockerkristaller löst upp sig.
  3. Ta skålen från värmen och fortsätt vispa tills marängen är kall. Det tar en god stund så har du inte enastående armkrafter är en maskin att rekommendera. Marängen ska vara lite seg, blank och kritvit. Den formar sig fogligt precis som du vill.
  4. Sätt ugnen på 130 grader. Smält chokladen i micro eller i skål över vattenbad.
  5. Ringla chokladen i marängsmeten och vänd ner den med en slickepott. Vänd bara några få gånger. Låt chokladen bilda mörka, fina slingor i smeten.
  6. Skeda upp på plåt med bakplåtspapper. Gör flera marängberg eller ett helt alplandskap som på bilden. Grädda i 60 min. Gör du små maränger måste tiden kortas. Testa efter 40 minuter. De ska vara sega i mitten.

 

Här kan man stanna och bjuda marängerna precis som de är eller gå vidare. Varför inte göra en marängswiss?! Lägg på kulor av glass, vanilj och choklad. Klicka på grädde och avsluta med att ringla över chokladsås.

Fler desserttips hittar du i länkar under bilderna nedan. Lite sockerchock, men det är ju påsk, eller hur!

skogtillbord-maräng-mars18
Citron-maräng-cheesecake – en imponerande dessert med en len citroncréme fylld i pajskal, med topping av maräng.

Receptet på min citron-maräng-cheesecake hittar du vid länken här.

skogtillbord-maräng-mars18
Marängtoddy – Lagom söt och friskt syrlig. Med smak av lime, mango och vit choklad.

Vi du servera en mindre dessert efter påskbordet så kan en sötsyrlig marängtoddy vara ett bra val. Länk till receptet finns här.

skogtillbord-maräng-mars18
En liten nätt minipavlova med sylt, glass och bär.

Knaprig maräng, glass, bär och grädde är en perfekt kombination och receptet på en minipavlova finns här.

Fyra marängbaserade recept att bjuda som påskfika eller till dessert. Bara att välja och vraka. Allt gott! Hälsar Kat : )

Påskbordet - gott och blandat
Påskstek - så lyckas du med den