Äggtoddy med maräng – dessert till påsken

7 april, 2017
Kategori:
äggtoddy med maräng, april17

Ägg, alltså visst är det något särskilt med dem. De är verkligen grunden till en lång rad rätter. Tänk omelett, pannkaka, majonnäs, bearnaise, sufflé, glass och mycket, mycket mer. Nu lägger vi ytterligare en till listan. Vad tror ni om äggtoddy med maräng till påskdessert. Välkommen in i köket!

Tänk att bara två ingredienser kan bli så mycket. Ägg och socker. Det låter inte så spännande, men jag lovar motsatsen Det här är en dessert att kröna en värdig påskmiddag med.

Äggtoddy är en sötsak som passar mig. En äggula vispas i en evighet tillsammans med en matsked socker. Klart. Enklare kan det inte bli. Det enda som är viktigt är att vispa tillräckligt länge det får inte finnas minsta knastriga sockerkristall kvar. En äggtoddy ska vara fluffig, mjuk och len.

Och så hände det att jag häromdagen fick en ny sötsaksfavorit. Italiensk maräng, jag föll som en fura. Är inte det en underbar skapelse så säg. Stabil, pålitlig, mjuk, men samtidigt aningen seg, vacker, gnistrande vit och högblank.

Den är liksom färdig och kan ätas direkt utan att gräddas eftersom den vispas på riktigt het sockerlag. Och den talar till kreativiteten. Jag har precis gett mig in i spritsandets underbara värld och den här marängen är ett pedagogiskt under. Den gör som man vill och håller sig där. Jag är så tacksam.

Då slog det mig att en kombination mellan de två, äggtoddy med maräng, kan bli fantastiskt bra. Jag gillar idén att bara två ingredienser kan ge sådan utdelning och bli så mycket.

marangtoddy-april17
Ägg, socker, mango och lime. Känns som en påver ingredienslista för en påskdessert, men den räcker gott och väl.
marängtoddy-april17
Italiensk maräng! Definitivt en ny favorit. Den gör som jag vill och plötsligt är jag spritsens mästare.
marangtoddy, april17
Fluffig äggtoddy med maräng. Och allt det bara på två ingredienser, ägg och socker.

Även om ägg och socker är grundstommen i min dessertidé så blir det för sött om de lämnas helt solo. Vi behöver smaksättning och då vill jag ha dit något fruktigt och syrligt. Mango och lime blir perfekt. Och aningen kokos eller riven vit choklad på toppen.

Jag tänker mig att de två olika fluffen, toddyn och marängen är grunden som kan smaksättas efter eget huvud. Hallon tror jag på, eller jordgubbe. En lagom dos citron klarar absolut att sätta smaken på egen hand och ni kan säkert hitta på en massa kul.

Men grunden är två enkla ingredienser som de flesta har hemma, ägg och socker.

Superenkel dessert för oss som tycker att sötsaker är svårt. Vill du lära mer och avancera så har jag ett tips. Sajten Professional secrets startar i dagarna ett samarbete med riktiga sockerproffs, konditorer och dessertmästare.

Vi får helt enkelt ta del av yrkeshemligheterna. Och de går ut hårt med problembarnet choklad som kräver en hel del kunnande av den som vill göra fantastiska godsaker. Gå in på Professional secrets och lär dig av de bästa.

Och här kommer min superenkla påskdessert. Ett tips är att den gör sig absolut bäst i små portioner. Ett litet stylat glas till var och en vid bordet.

Äggtoddy med maräng (6 pers)

Italiensk maräng

 • 300 g socker
 • 100 g vatten
 • 150 g äggvita (ca 5 st men bäst är att plocka fram vågen)

Toddy

 • 5 äggulor
 • 5 msk socker

Smaksättning

 • 1 fint tärnad mogen mango
 • 1 lime, rivet skal + pressad saft
 • aningen socker
 • lite kokos eller riven vit choklad

Gör såhär

 1. Vi börjar från slutet. Blanda den riktigt fint tärnade mangon med lite pressad lime och socker. Låt mangons naturliga sötma styra hur mycket socker du tar. Det här ska vara mer fruktigt än sött. Ställ åt sidan
 2. Koka upp socker och vatten. Bäst är att kolla temperaturen med en termometer. När lagen är 110 grader är det lagom att vispa äggvitorna i en absolut ren skål till ett vitt fast skum.
 3. När termometern visar 120 grader häller du lagen i en stråle ner i äggvitorna samtidigt som du vispar på låg hastighet. När allt är i höjer du hastigheten under en minut för att sedan sänka igen och fortsätta vispa tills marängen svalnat. Det tar en stund.
 4. Har du ingen termometer så är mitt tips att hälla på lagen när den kokat ihop så att den fått en något seg konsistens. Häller du upp en droppe på ett fat så ska den bli lite seg när den stelnar, men en termometer är en bra kökssak att ha. Kanske ska du skaffa en.
 5. Ställ den svala marängen i kylen under tiden som du vispar äggulor och socker till toddyn. Det ska bli en pösig och len toddy.
 6. Häll upp toddyn i små glas. Inte för mycket. Lägg på en eller ett par skedar av frukten och spritsa en fin marängtopp ovanpå. Strö över lite rivet limeskal och eventuellt lite riven vit choklad eller kokos. Låt inte stå för länge innan du serverar.

Känner du att det här var alldeles för enkelt så kanske du vill testa en annan lite mer arbetad dessert som jag presenterade i ett inlägg häromdagen. Klicka på den blå länken för receptet på min citron-maräng-cheesecake

Dessert och bakning betyder en hel del vispande, blandande och vändande i skålar. Till min påskdessert gick det åt tre stycken. Bra blandskålar och bunkar är verkligen underskattade i köket. De gör en hel del tjänst. Och ofta behövs flera till samma rätt.

Skålar av stål är bra. De ska vara lätta, stadiga och gärna ha höga kanter De ska vara enkla att rengöra och en yttre silikonbotten för att skålen ska stå still är jättebra. Repiga plastskålar är inte bra.

Och som vanligt är du välkommen med frågor eller egna tips. Kommentarsfältet är ditt och jag finns på plats för att svara. Hälsar Kat : )

Stekt inlagd lax till påskbuffén
Citroncheesecake med maräng