Munkar – påskbakets skrytbulle

24 mars, 2018
Kategori:
skogtillbord-munkar-mars18

Jag är en usel bagare. Men har ni sett på det här. Munkar som ser ut som munkar. Smakar som munkar och som var riktigt, riktigt kul att baka. Ett underhållande skrytbak i påsktider. Välkommen in i köket!

Påskbak förresten, kanske inte det mest typiska, men nu blir det så. Vi samlas i köket och jag lägger varsamt ner munkarna i het olja. De puffar upp. Alla förundras. Barnen rullar de små bollarna i socker. Och så fikar vi varma munkar på stående fot runt köksön. Bra påskpyssel!

Här utgår genast en varning. Själva friteringsprocessen är inget för barnen. Håll alla fingrar på behörigt avstånd. Se dessutom till att du redan från början tänkt ut hur du gör om oljan tar eld.

Det har aldrig hänt mig, men jag är alltid beredd när det är fritering i gång. Värmen ska genast av och det ska finnas ett tättslutande lock att lägga på. Aldrig vatten på olja.

Nu till trevligheterna. Själva baket. Receptet kommer från Riddarbageriet i Stockholm. Det har många år på nacken så kanske finns det uppdaterade varianter, men det här fungerar uppenbarligen så vi kör på det.

skogtillbord-munkar-mars18
Jag ler hela dagen. Munkar! Och jag har gjort dem alldeles själv. Spännande bak med flera höjda glädjerop på vägen. Tilläggas ska att kan jag så kan definitivt du. Jag lyckades till och med att få en vit ring runt munkmagen precis som det ska vara.

Jag ska genast avslöja att jag kommer att följa upp det här med ytterligare ett steg i bakprocessen. I nästa blogginlägg blir det vaniljmunkar. Vi lägger till en fyllning av ljuvlig, blank och len vaniljkräm. Men först ska vi baka själva munken.

Mina misslyckanden som bagare är inget snack. Jag är verkligen dålig på socker. Bak är mycket kemi och det kräver kunskap och noggrannhet. Mitt höftande funkar inte.

Därför är mitt generaltips till alla som vill lyckas bättre med sina bak: Skaffa en bra våg!

Det gör sån stor skillnad. Vi tar det här baket som exempel. Jag har gjort några testomgångar av receptet för att verkligen se att det funkar och då har vågen visat sig vara ovärderlig. Receptet säger 125 g äggula, men hur många är det? En gång var det sex stycken en gång sju och en åtta. Ja, ni fattar.

Tips två handlar om temperatur. Den är viktig i många baksammanhang och enda sättet att veta säkert är att mäta. Därför rekommenderar jag er verkligen att skaffa en bra kökstermometer.

Jag skriver ändå ut volymenheter, men som sagt vikt är säkrast. Till verket och såhär går det till:

Munkar

20 – 30 stycken

  • 250 g mjölk 2 ½ dl
  • 50 g jäst
  • 125 g äggulor, ca 7 st (obs spara vitorna i en skål i kylen)
  • 600 g vetemjöl, ca 10 dl
  • 75 g rumsvarmt smör
  • 40 g, 3 msk strösocker
  • Rivet skal av en citron
  • 10 g salt, ½ msk

Dessutom behövs

  • neutral olja att fritera i, t.ex. raps
  • socker att rulla munkarna i
  • (lite raspat citronskal)

Gör såhär

  1. Ta fram en degblandare häll i mjölken och smula i jästen. Kör till jästen är upplöst. Lägg i äggulorna och resten av ingredienserna.
  2. Kör degblandaren i åtta minuter på medelhastighet. Ta upp och dela degen i bitar, 30 stycken för små munkar och 20 för rejäla bullar.
  3. Rundriv, det vill säga: Lägg en kupad hand över en degbit i taget, tryck till lätt och rör handen i cirklar så att du formar en boll. Avancerad bagare testar att köra dubbelt – en i varje hand.
  4. Lägg munkbollarna på en mjölad handduk och sätt något över som skyddar under jästiden, till exempel en plastback eller en stor kartong. Jag använde en stor IKEA-kasse. Jäs i en timme.
  5. Hetta upp olja i en stadig kastrull eller gryta. Inte för lite olja, munkarna ska kunna flyta utan att nudda botten.
  6. Oljan ska upp till 180 grader. Testa med en ugnstermometer eller prova med en deg- eller brödbit som ska bli gyllenbrynt.
  7. Fritera några munkar i taget. Fyll inte kärlet då sjunker värmen. Vänd dem efter 2 – 4 minuter. Har du valt att göra dem stora behöver de den längre tiden, men de ska inte bli för mörka i färgen. Vänd och kika.
  8. Lägg över munkarna en kort stund på papper för att rinna av och sedan är det dags för sockerrullning. Jag raspade lite citronskal i sockret för att få till en liten brytning i det söta, men det är inte nödvändigt.

Sådär ja, nu är det bara att mumsa i sig, eller att fylla dem med något gott. Det gör vi i nästa blogginlägg. Då blir det en vidareutveckling: Vaniljmunkar!

Och hallå, släng inte äggvitorna. De kan vila i en bunke i kylen tills jag visar hur de blir till smaksatta maränger. Fortsättning följer…Allt gott! Hälsar Kat : )

Vaniljmunkar - steg två i skrytbaket
Familjen Solanum i startgroparna