Familjen Solanum i startgroparna

19 mars, 2018
skogtillbord-solanum-mars18

Tomat, potatis och aubergine. Olika men alla tillhörande växtfamiljen Solanum. Jag har samlat till stor släktträff och festen pågår i månader. Från förgrodd till skörd! Vill du hänga på? Välkommen in i odlingsköket!

Jag har fortfarande svårt att fatta. De ser så små ut. Är det möjligt? Kommer vi verkligen kunna skörda många kilo från den där lilla, lilla plantan? Svar ja, undret upprepar sig.

Förra året var mitt första med tunnelväxthus. Ett större och två små, lägre tunnlar. Mitt största misstag var att underskatta tomaternas växtkraft och vips hade de växt sig till en kaotisk djungel. Det blev mer blad än tomater. I år ska jag vara tuff. Inga ”tjuvar” ska få härja fritt.

Vill du kika på mitt val av olika tomatsorter så finns en lista i inlägget här. Tanken är att vi ska testa smaker och egenskaper allteftersom de blir klara. Hur funkar de i maten helt enkelt. Och det gäller hela släkten Solanum. Jag vill veta hur olika sortval funkar när de väl kommer in i köket.

Samma sak för potatisen som precis är stoppad i halverade mjölkförpackningar med jord för att utveckla ett fint rotsystem. Också här finns en sortlista och lite om hur min plan ser ut. Vill du veta mer så titta på inlägget här.

skogtillbord-solanum-mars18
Tjocka släkten Solanum. Olika, men ändå inte och de gör sig fantastiskt tillsammans i olika rätter.Ta till exempel moussaka eller ratatouille. Recept finns i länkar nedan.
skogtillbord-solanum-mars18
Förra året var ett lyckat aubergineår. Jag skördade mängder och fyllde plåt efter plåt med skönheterna. I år har jag fyra sorter på gång under växtbelysningen.

Förra årets auberginer var en hit. Plantorna blir inte så höga så de fick husera i mina småtunnlar. Stadigt planterade i murarhinkar levererade de en fantastisk skörd, men faktum är att det är lite sent att så dem nu. Skynda, skynda så kan det gå.

Alternativet är att köpa färdiga plantor och ett tips som gäller för dem liksom för egensådda är att auberginer mår bra av att toppas. Knipsa av toppen när plantorna är runt 20 cm höga. De kommer att förgrena sig och bäst skörd väntas om du låter tre, eller högst fyra, av grenarna utvecklas för att bära frukt.

Okej, mina sorter på gång i småkrukor nu heter:

Farmers long – Långa ljust lila, vackra frukter som saknade tendens till den beska man annars ibland kan känna hos aubergine.

Rosa Bianca – Skönheter med fin smak som har överraskande taggig stjälk Jag stack mig rejält ett par gånger. Annars är den mild i smaken med ett ljust, rosalila och lite strimmig yttre.

Miniaubergine F1 Ophelia – Verkligen mini. Som små blanksvarta ägg. Goda och supersnygga.

Da Barbentane – Oprövad nyhet i min odling. Plantan blir lite högre än de andra, drygt en meter. Den behöver stöd och jag tänker sätta mina i växthuset, men det sägs att de också kan klara sig i ett varmt uteläge.

Och vad gör man med dem, familjen Solanum? Lite roligt är att låta hela släkten samsas i en och samma rätt. Jag gjorde en moussaka flera gånger förra sommaren. Mycket gott och fint att titta på.  Mitt recept finns i inlägget här.

Ratatouille är en annan variant med ett par av släktgrenarna, och den har du recept till i det här inlägget.

Allt gott! Hälsar  Kat : )

Munkar - påskbakets skrytbulle
Ishavstorsk i dill och citronsås