Krondillsolja – sensommar på burk

31 juli, 2020
Kategori:
skogtillbord-kryddolja-krondill-juli20

Ljust, ljust grön med en doft som signalerar sensommar. Jag gör en krondillsolja och funderar över trevliga tillfällen när den kommer att plockas fram. Välkommen in i köket!

Jag stod i våras i restaurangköket på SK Mat & Människor i Göteborg. Framför mig Årets Kock, Martin Moses. Åh, jag älskar mitt jobb!  Vi pratar viltkött till en artikel och i förbifarten får jag smaka på små udda delikatesser han kryddar maten med. Picklade granskott, inlagd svamp och så den här oljan.

Doften av krondill så stark att det var som att kliva rakt in i en augustiträdgård. Några droppar och bam, sensommar fast kalendern sa vårvinter. Och nu är vi där, i exakt rätt tid att stoppa sommaren på burk.

Jag kan tänka mig ett antal tillfällen att njuta några droppar av min krondillsolja. Den kan förgylla en sallad, eller droppas över en plåt rostad potatis. Jag tänker ringla den över rotfruktssoppa och servera den till fiskgryta.

Och jag tänker definitivt använda den till majonnäs för att klicka på en räk-, eller kräftmacka. Säkert hittar ni på fler möjligheter för det grönskimrande, flytande guldet.

Tillagningen är mycket enkel och receptet är alltså Martin Moses. Vi tackar och bockar!

Krondillsolja

  • 10 stycken fina, rejäla och mogna krondillsstjälkar
  • 5 dl rapsolja

Gör såhär

  1. Klipp ner dillen, kronor och stjälkar,  i bitar och lägg i en steriliserad burk. Häll på rumstempererad rapsolja, täck och låt stå i kyl i 10 dagar.
  2. Sila oljan genom en mycket finmaskig sil eller en silduk. Förvara oljan i kyl.

Det är viktigt att burken är ren och enklast är att diska ur den noga och sedan låta den torka i ugn minst 15 min på 100 grader.

Vill du kika på ett annat av Martins enkla recept på annorlunda smaksättare så finns hans picklade granskott vid länken här. Inte säsong för det just nu, men bra att ha med sig i minnet till nästa försommar. Allt gott! Hälsar Kat : )

Vaniljkräm - ett vänförslag till sommarbaket
Gurksoppa - Svalkande för tzatzikivänner!