Gurksoppa – Svalkande för tzatzikivänner!

23 juli, 2020
skogtillbord-gurksoppa-juli20

Klirr, klirr… vackert ljusgrön gurksoppa med isbitar serveras ur glaskaraff. Så enkelt att vi skulle kunna klara av receptet redan i ingressen, men jag vill berätta mer. Välkommen in i köket!

Den som besökt mellanöstern eller balkan har säkert provat. Men smaken är välbekant för de allra flesta. Vi har adopterat den med tzatzikin. Gurka, yoghurt, salt och vitlök. Klockrent och älskat av många.

Det här är en variant med i princip samma ingredienser, fast mixad till slät soppa och serverad iskall. Verkligen mycket gott!

Nu är gurkorna som bäst. De är närodlade, smakrika och knallgröna. Jag har den stora lyckan att kunna slå upp dörren till växthuset på mornarna och mötas av gurkdoften. Intensiv, aromatisk, lite söt och mycket grön.

Varma dagar är det här en perfekt liten förrätt. Den funkar också mycket bra som en del i en buffé. Det blir alltid en snackis eftersom somrig gurka verkligen smakar mycket och det blir så tydligt när den koncentreras i en soppa.

Mitt recept skiljer sig på en punkt. De flesta recepten börjar med ”Skala gurkan..”, men varför då undrar jag? Skalet ger mycket smak och fin färg. Jag stoppar gurka med skal och allt i min blender och fyller på med övriga ingredienser. Tillagningen tar, säg 30 sekunder i en bra blender och kanske drygt en minut i en matberedare. Soppan ska vara helt slät, i alla fall om jag får bestämma. Och såhär går det till:

Gurksoppa

4 personer

  • 2 slanggurkor, eller 4 – 6 små
  • 4 dl tjock yoghurt
  • 1 msk koncentrerad kyckling- eller vegofond
  • 1 stor vitlöksklyfta
  • 6 myntablad
  • 2 kvistar persilja
  • ¼ finhackad färsk chili, det ska bara vara ett litet sting ingen direkt hetta
  • salt
  • svartpeppar

Tillbehör

  • citronklyftor
  • olivolja

Gör såhär

  1. Skär gurkan i bitar, lägg i blender eller beredare. Häll på yoghurt och fond. Lägg i vitlök, mynta, persilja och lite chili. Kör till en slät soppa. Smaka av med salt och peppar. Kyl minst en halvtimma.
  2. Häll upp i karaff med isbitar och servera direkt. Isen ska inte smälta då blir soppan för tunn. Ställ fram en skål med citronklyftor och olivolja för var och en att droppa i. Surdegsbröd i generösa bitar är gott till.

Såklart fick en vacker blå blomma från gurkört följa med i soppskålen. Läser på Naturhistoriska riksmuseets hemsida att örten fått sitt svenska namn på 1800-talet. Skälet var den gurkliknande smaken och doften. Och så vacker sen!

Vill du utöka middagen så kan  en rödbetshummus passa att bre på brödet. Recept finns vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Krondillsolja - sensommar på burk
Vispad glass med rårörda bär - latdagsdessert