Pickla granskott som Årets kock

29 maj, 2020
Kategori:
skogtillbord-granskott-picklade-maj20

Skogen på försommaren, fåglarna, dofterna, blommande blåbärsris och så de späda, ljusgröna topparna på annars grova granar. Jag plockar för att pickla granskott. Välkommen in i köket!

En dag på jobbet och jag kliver in i köket hos Årets kock Martin Moses. Det blir ett reportage om en kock med ena foten på finkrogen SK Mat & Människor mitt i Göteborg och den andra i skogen. Han är en samlare. Bär, svamp, örter och granskott är något av skogsskörden han bärgar varje år.

Martin Moses känner sina råvaror och det är så det blir bäst sedan när de sedan ska lagas till. Han vet var de växer, hur de doftar och smakar precis nyskördade. Med bland annat den kunskapen i bagaget kreerar han en meny som presenterar skog för restaurangens gäster eller för familjen.

skogtillbord-granskott-picklade-maj20
Pickla granskott som en vinnare. Under några veckor är granskotten späda, mjuka och ljust,ljust gröna. Årets kock, Martin Moses, är en av dem som inte missar att skörda.

Ett av tipsen jag plockade med mig var så enkelt att det tar ett par minuter att fixa. Martin brukar pickla granskott som han sedan använder på många sätt. Till vilt, till rotsaker, till fet fisk och annat. För att få en skogskänsla på tallriken utan att den tar över. Granskott är smakrika med en frisk syra och passar till mycket.

Obs! Innan du plockar, fråga markägaren eftersom granskott inte ingår i allemansrätten.

Picklade granskott

  • 2 dl granskott
  • ½ dl ättika
  • ½ dl socker
  • 1 dl vatten

Gör såhär

  1. Lägg granskotten i en väl rengjord burk. Blanda ingredienserna till lagen och koka upp den. Häll den heta lagen över skotten.
  2. Skotten hållen många månader i kyl.

Vill du kika på några av mina recept med granskott är det bara att klicka på länkarna nedan.

Granskottsmajonnäs – gudomligt grönt till grillad röding

Granskottssalt – viltets bästa vän

Allt gott! Hälsar Kat : )

Caesardressing - vi älskar dig!
Sparris - en försommarprimör