Sparris – en försommarprimör

24 maj, 2020
skogtillbord-råvara-sparris-ägg-maj20

Sparris! Knopparna trycker sig upp ur den bara jorden och varje dag skördar jag ett par nävar av de spröda stänglarna. En verklig försommarprimör. Enklare gourmetmat finns inte. Välkommen in i köket!

Sparris är en perenn och varje vår slår jag lovar runt bäddarna många gånger om dagen för att inte missa startskottet. Och plötsligt händer det. Den första toppen skymtas och efter det finns ingen hejd. Nu går det fort och är vädret rätt kan man skörda knippen varje dag under några veckor.

Vid midsommar är kalaset över. Då ska plantorna få vila och samla kraft inför nästa år. Skotten får växa upp och bildar då en vacker, hög häck med skira plymer. Ingen kan gissa att det är sparris som vajar i vinden.

Varje år utökar jag sparrisodlingen. Vet inte exakt, men gissar att jag har 30 plantor. Några ger tjockare stänglar andra tunna och spröda, perfekta att äta råa i sallad. Jag hade kunnat bleka den genom att kupa jord över knopparna och hindra ljuset att komma åt, men jag gillar grön. Samma sort alltså, men olika odlingsmetoder.

skogtillbord-råvara-sparris-ägg-maj20
Sparris – under några försommarveckor serveras sparris nästan varje dag härhemma. Bland annat i krämig pasta, i paj och i en ostdoftande risotto. Recepten hittar du i länkarna nedan.

Annars är sparris det mest lättlagade man kan odla. Ingenting smakar som den nyskördade och mitt mest använda recept lyder: Koka ett par minuter i lättsaltat vatten servera med smör eller god olivolja.

Men såklart kan man använda den till mer och här kommer ett förslag.

Sparris med pocherat ägg

4 personer

 • 400 g grön sparris
 • 4 ägg
 • 25 g smör
 • 2 dl riven, smakrik ost
 • 2 msk finskuren gräslök
 • 1 msk hackad dill

Gör såhär

 1. Koka upp två kastruller med vatten. En till sparrisen, en till äggen. Salta sparrisvattnet och häll en msk ättika i äggvattnet.
 2. Skölj sparrisarna och bryt den nedersta änden av dem.
 3. Knäck äggen ett och ett i en kopp och stjälp varsamt ner dem i det sjudande vattnet. Pochera två i taget och innan du lägger i dem ska vattnet virvlas runt med en träslev. Det har inget med smaken att göra, men med formen. 3 – 4 minuter ger ägg med en lös gula.
 4. Samtidigt har du lagt sparrisen i kokande vatten. Den behöver samma tid. Häll av sparrisen och lägg smöret i kastrullen för att brynas lätt.
 5. Sedan är det bara att lägga upp. Sparrisen i botten, ägget ovanpå tillsammans med ost och örter. Droppa smöret över.

Vill du veta mer om pocherat ägg så finns ett helt inlägg med tips här . Ett enkelt och mycket användbart sätt att hantera ägg på.

Fler sparrisrecept finns vid länkarna här och mitt tips är: ät ofta och har du möjlighet: odla egen!

Sparrispasta – försommargodis

Sparrispaj – bufféakutens bästa tips

Krämig sparrisrisotto – svensk försommar serverad

Allt gott! Hälsar Kat : )

Pickla granskott som Årets kock
Pajeon - koreanska pannkakor