Pocherat ägg – när enkelt blir lyx

21 mars, 2020
Kategori:
https://www.klostra.se/sotpotatis-erato-orange-plantor

Pocherat ägg – en uppvisning i ägg-konst. Lyx av det allra enklaste. Snabbt och enkelt fixat med ett resultat som signalerar finmat fast det egentligen bara är just ett ägg. Välkommen in i köket!

Åh, ägget! Det vanliga hönsägget som kan så mycket. Och ofta med bara en eller ett par andra ingredienser i sällskap. Idag pocherar vi, det vill säga sjuder ägget utan skal. Resultatet vi vill ha är en vacker slät äggvita som omsluter gulan och när man skär upp vitan rinner gulan långsamt ut.

Det här är en brunchklassiker som gör sig fint solo på rostat bröd, men den passar till mycket. Tänk pocherat ägg till nykokt sparris och riven ost, eller i en laxsallad, eller till pastan med massor av svartpeppar, eller på primörtallriken och sådär fortsätter det. En bra sak att kunna helt enkelt. Och bästa tipsen kommer här:

Pocherat ägg –  7 bästa tipsen

 1. Färska ägg funkar bäst. Det beror på att vitan är fastare då och sluter tätare kring gulan.
 2. Använd en mellanstor kastrull och fyll den med vatten, minst till hälften. Vattnet ska småkoka, eller sjuda.
 3. Häll i en matsked ättika, eller vinäger till ett par liter vatten. Syran påverkar äggvitans förmåga att koagulera.
 4. Knäck alltid ägget i en kopp först och låt det glida ner i vattnet.
 5. Veva runt i kastrullen för att få till en liten virvel innan du lägger ägget mitt i virveln. Ingen kastrulltornado, bara en stillsam, trevlig liten virvel.
 6. Låt ägget sjuda 3 minuter om du vill ha en rinnande gula och 4 för en något fastare. Ta upp med hålslev och lägg på papper för att rinna av.
 7. Jag nöjer mig oftast med att göra ett, eller två ägg i taget. Tycker de håller formen bäst så.
 8. Pocherade ägg kan göras i förväg, kylas och sedan värmas helt kort i hett vatten innan de serveras. Jag brukar ibland vända äggen i en stekpanna med hett smör. Gott!

Till sist recept på en ägg- och baconmacka som passar till brunch eller lunch.

Pocherat ägg – en brunchmacka

4 personer

 • 4 ägg
 • 4 skivor levain
 • 4 baconskivor
 • 1 dl majonnäs
 • 2 msk gräslök, finhackad
 • 1 litet sallatshuvud, typ little gem

Gör såhär

 1. Pochera äggen enligt tips ovan. Rosta eller stek brödet till fin färg.
 2. Knaperstek baconskivorna. Låt de rinna av på papper och strimla mycket fint.
 3. Blanda majonnäsen med gräslök och strimla sallaten.
 4. Bred majonnäs på mackan och fördela sallaten över. Lägg på ägget och strö baconet över. Lite extra gräslökshack på kanske, en nypa salt och svartpeppar.

Ägget är verkligen en flexibel råvara och vill du göra din egen majonnäs till mackan så är ägg en viktig ingrediens. Majonnäs är en av de så kallade grundsåserna och jag kör på ett superenkelt recept omöjligt att misslyckas med. Vill du prova så klicka på länken här. Och vill du se ägget briljera i en underbar dessert tycker jag att du ska ge dig på citronmarängpajen i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Veckans råvara - lever älskar, älskar inte
Citronmarängpaj - en mixvariant