Citronmarängpaj – en mixvariant

18 mars, 2020
Kategori:
skogtillbord-citronmarängpaj-mars20

Citronmarängpaj – syrligt och sött kompletterar varandra perfekt. Pajen är ljus och luftig. Välkommen in i köket!

Det finns ett par klassiska pajer med citrus i fokus, Key lime pie och den som kallas för Citronmarängpaj. Båda underbara och nu jag har tagit mig friheten att mixa de två.

Oftast görs en citronmarängpaj med en mördegsbotten och citronkräm, som en lemon curd. Den toppas med maräng och vanligast är en enkel kallvispad, så kallad fransk.

I min paj lånade jag istället botten och fyllning från en Key lime, plus att jag toppade med en italiensk, varmvispad maräng. Marängen är lite krångligare, men jag tycker den är så värd de extra momenten.

skogtillbord-citronmarängpaj-mars20
Citronmarängpaj där jag mixat ihop två sorters paj till en ny. Jag har lånat den krämiga citronfyllningen från en Key lime pie. Kakbottnen och marängen kommer från en vanlig citronmaräng fast jag kör på italiensk maräng och ja, det är en mix helt enkelt. En lyckad en!

En varmvispad maräng blir tjock och blank. Strukturen är fastare och den håller formen perfekt. Den vispas av äggvitor och en ihopkokt, riktigt het sockerlag och känns tillagad på ett annat sätt än den som vispas kall.

Enklast är att använda en form med avtagbar kant, och allra bäst är att fodra formen. Steg ett är att klämma fast ett bakplåtspapper i botten. Lägg helt enkelt pappret över bottenplattan och sätt på kanten så att pappret trycks fast. Kanterna smöras sedan lätt innan du fäster klippta remsor av bakplåtspapper längs sidorna. Smöret funkar helt enkelt som ett klister.

Och nu bakar vi!

Citronmarängpaj – en mixversion

Pajskal

 • 10 digestivekex
 • 100 g smör

Fyllning

 • 4 äggulor
 • 1 burk sötad, kondenserad mjölk
 • 1 dl pressad citron
 • rivet skal av en citron

Marängtopp

 • 4 äggvitor
 • 2 dl socker
 • ½ dl vatten

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Krossa kexen till smulor. Jag körde dem i matberedare. Smält smöret och rör ihop det med smulorna. Tryck ut smulorna i botten och upp mot kanterna. Lite pilligt men inte svårt.
 2. Vispa ihop äggulor, kondenserad mjölk, citronsaft och rivet skal. Häll smeten över smulbotten och sätt in i ugnen. Grädda i cirka 15 minuter. Fyllningen ska precis stelna, inte mer. Ta ut och ställ att svalna.
 3. Under tiden gör du marängen. Vispa äggvitorna till ett riktigt fast skum. Plocka fram en digital termometer och koka ihop socker och vatten till en temp på 121 grader.
 4. Vispa sedan ner den heta lagen i äggvitorna i en tunn stråle. Fortsätt att vispa tills marängen är ljummen.
 5. Bred marängen lite slarvigt över citronfyllningen. Har du en liten gasbrännare så kan du bränna ytan så att den får fin färg.

En variant på temat hittar du i inlägget där jag gör citron-maräng-cheesecake . Svårare att säga än att göra. Allt gott hälsar Kat : )

Pocherat ägg - när enkelt blir lyx
Veckans råvara - sötpotatis