Pajeon – koreanska pannkakor

18 maj, 2020
Kategori:
skogtillbord-pajeon-maj20

Pajeon! Koreansk pannkaka långt från sylt- och sirapsvarianterna. Frasig och fylld med grönsaker att doppa i en het sås med sojasälta, syra och chilisting. Välkommen in i köket!

Pannkakan är en riktig globetrotter. Överallt finns den i en mängd varianter. Söta och mer matiga i en slingrande ström jorden runt. Grundprincipen bygger på mjöl av någon sort och vätska, ägg är vanligt och gemensamt för många är enkelheten. Vispa ihop och grädda. Svårare är det inte.

En av mina favoriter, Pajeon, kommer från Korea. Förmodligen är mitt recept inte helt autentiskt, men i stort sett så. Smeten gör jag på vetemjöl, ägg och vatten. Lite lättare än de som görs på mjölk och dessutom rör jag i en klick miso som genast konverterar en vanlig pannkakssmet till en asiatisk umamibomb. Ner i smeten åker också en rejäl näve fint strimlade grönsaker.

skogtillbord-pajeon-maj20
Pajeon är en snabbfixad, koreansk pannkaksrätt, perfekt att fylla med skörden som är på gång på lotten. Salladslök, morötter, squash, spenat eller annat gott.Vi dippar i smakrik sås och äter med pinnar.

Det här är riktig snabbmat, perfekt under odlingssäsongen när dagens skörd inte hinner blinka förrän den hamnat i ljuvligt frasiga pannkakor. Det är liksom middag på 10 min.

Jag höftar en del med måtten. 1 ägg + 1 dl vetemjöl + 1 dl vatten blir en smet som passar till 1 rejält hungrig person, eller 2 som är något mindre i maten. Dubbla smetmängden brukar passa till 3 personer. Grundreceptet kan fördubblas, men för att inte mison ska ta över helt brukar jag halvera den i en dubbel sats.

Till grundsmeten adderar jag fint skurna grönsaker. Blanda och variera utifrån tillgång och lust. Salladslök eller purjo är en bra grund, morötter passar fint liksom mangold, squash och ärtor. Det mesta funkar möjligen med undantag av tomat.

Halva nöjet med pajeon är dipsåsen som de gräddade, uppskurna pannkakorna doppas i. Ni vet, den där asiatiska, fina kombinationen av sojasälta, syra, sötma och chilihetta. Fantastiskt gott!

Pajeon – koreansk pannkaka

2 personer

  • 1 dl vetemjöl
  • 1 dl vatten
  • 1 ägg
  • 1 tsk miso
  • 150 g fint strimlade grönsaker, till exempel salladslök, morot, squash eller mangold

Sås att dippa i

  • 2 msk japansk soja
  • 1 msk risvinsvinäger, eller pressad lime
  • ½ tsk sesamolja
  • 1 tsk socker
  • 1 liten, medelstark chili finhackad, eller ½ tsk sambal oelek
  • 1 vitlöksklyfta, riven

Extra allt

  • ½ kruka grovt hackad koriander
  • 1 tsk rostade sesamfrön

Gör såhär

  1. Börja med att blanda ingredienserna till såsen. Vill du ha färsk koriander och sesamfrö att strö över ska det också fixas nu.
  2. Blanda mjöl, vatten och ägg till en klumpfri smet. Vispa i mison och rör ner de strimlade grönsakerna i smeten.
  3. Hetta upp rapsolja i en stekpanna och grädda pannkakan till fin färg. Skär pannkakan i bitar och servera tillsammans med såsen. Pinnar att äta med till den som vill.

Snabbt som ögat och mycket gott! Vill du fortsätta på ett koreanskt tema så finns ett kanonbra recept på koreansk friterad kyckling vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Sparris - en försommarprimör
Vaniljdoftande rabarbermarmelad