Vaniljdoftande rabarbermarmelad

17 maj, 2020
Kategori:
skogtillbord-rabarber-marmelad-maj20

Rabarbern trotsar blåst och kyla. Den ska upp! Vi plockar till paj, kompott och till årets första burkinläggning. Det blir rabarbermarmelad! Välkommen in i köket!

Jag är en samlare, men oftast fryser jag råvaror för att göra något med dem när det behövs. Inga hyllor fulla med sylt och marmelad alltså. Men några kok blir det och först ut är rabarbern.

Vet ni skillnaden mellan sylt och marmelad? Faktum är att den är svävande. Internationellt innehåller en marmelad alltid citrus i någon form, men hos oss är det en konsistensfråga. Fastare konsistens med en koncentrerad, sötare smak är marmelad.

Idag satsar jag åt marmeladhållet. Något att ha på rostad surdegsmacka, tillsammans med god ost kanske.

Rabarber innehåller inte särskilt mycket pektin och eftersom jag inte tänker tillsätta något extra kommer den att få koka lite längre för att vätska ska dunsta. Annars är det ofta kort koktid man ska eftersträva när det ska kokas sylt och marmelad. För att skona pektinet och för att slutprodukten inte ska bli kletig. Viktigare för sylt än för marmelad tycker jag.

Hur länge ska det koka då? Lite svårt att ange eftersom det beror på vattenhalten i rabarbern och därför är temperatur ett säkrare mått. Marmelad bör ha en temperatur på 106 grader när den är klar. Jag använder min ugnstermometer för att kolla. Och var redo mot slutet för då stiger tempen snabbt. Om jag ändå ska ge en cirkatid så säger jag 40 min.

Annars funkar ett marmeladprov: Lägg en klick av koket på en tallrik. Dra ett streck genom den med en sked och om marmeladen inte rinner ihop är den klar. Räkna också med att det tar ett par dagar i burken innan den får sin rätta konsistens.

Jag låter marmeladkoket småputtra och rör inte i kastrullen eftersom jag tycker att den förlorar i färg då och blir brunaktig. Min behåller den gröna färgen skapligt och bitarna anas fast de är helt mjuka.

Jag skivar rabarbern tunt och blandar med ungefär lika viktmängd socker. Dessutom en pressad citron för smak och för att aktivera den lilla mängd naturligt pektin som finns i rabarber.

Smaksättning kan varieras och i år gör jag den med vanilj, annars är kardemumma gott till rabarber.

Rabarbermarmelad

1 burk

  • 750 g (800 g oskalade) rabarberstjälkar
  • 750 g socker
  • 1 vaniljstång
  • saften av en citron

Gör såhär

  1. Skala rabarbern. Skiva tunt. Blanda med socker och lägg i en kastrull.
  2. Skåra vaniljstången och lägg i den. Pressa över citronen. Koka först på medelvärme utan lock. Rabarbern kommer att vätska sig rejält. När den mesta vätskan är bortångad sänker du värmen och låter det småputtra tills koket når en temp på 106 grader. Eller klarar marmeladprovet. En mycket ungefärlig tid är 40 min.
  3. Häll upp på varm burk som diskats och steriliserats i ugn på 100 grader i 15 minuter.

Är du mer på paj- än marmeladhumör så tycker jag du ska kika på min knäckiga variant i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Pajeon - koreanska pannkakor
Vildsvinskött och temperatur