Caesardressing – vi älskar dig!

31 maj, 2020
Kategori:
skogtillbord-caesardressing-maj20

Caesardressing – slå upp en meny på nästan vilken krog som helst i landet och den är med. Vi älskar den! Och kan vi inte gå på restaurang så får vi väl fixa den själva. Välkommen in i köket!

Det är dressingen som gör alltihop. I övrigt innehåller en caesarsallad ofta romansallad, brödkrutonger och parmesanost. Ofta annat också, men som sagt det är dressingen vi vill ha.

Såklart finns det ett originalrecept med en historia som berättar om Mexiko för hundra år sedan och en restauratör vid namnet Caesar Cardini. Hursomhelst så lever såsen vidare.

skogtillbord-caesardressing-maj20
Caesardressing som idag serveras med en knaprigt stekt skiva surdegsbröd, krispig, nyskördad sallad och grillad kyckling. Känner mig rätt nöjd!

Caesardressing känns vant. Vi kan smaken, men när barnen såg ingredienserna blev de undrande. ”Sardeller!?” är du verkligen säker? Japp, absolut tvärsäker. Sardeller, ni vet den salta fiskinläggningen som verkligen är en fantastisk krydda. Smaken är inte fiskig utan tillför en rund umamisälta.

Worcestershiresås är en annan av hemligheterna för att få till Caesars fantastiska dressing. En superhemlig fermenterad kryddsås som bland annat innehåller maltvinäger, melass och vitlök.

Idag gör jag salladen på egenskördad sallat, inte roman, men krispig och fin. Brödet steker jag i en hel skiva istället för att skära upp det. Det finns extra parmesan att lägga på och dessutom får den som vill ett grillat kycklingbröst.

Jag hade tänkt presentera Caesars originalrecept, men nej jag är faktiskt helnöjd med både smak och konsistens på min egen version som dessutom går snabbt att göra så ni får den. Väl bekomme!

Caesardressing

 • 1 ägg
 • 2 tsk dijonsenap
 • 1 ½ -2 dl rapsolja
 • 1 riven vitlöksklyfta
 • 1 – 1 ½ tsk Worcestershiresås
 • 3 sardellfiléer
 • ½ dl riven parmesanost
 •  ½ tsk salt
 • 2 kryddmått svartpeppar
 • 2 msk pressad citron

Gör såhär

 1. Se till att alla ingredienserna har samma temperatur. Knäck ägget i behållaren till en stavmixer. Lägg ner alla ingredienserna utom citronsaften.
 2. Sätt mixerstaven i behållarens botten, kör igång och dra den uppåt. Såsen ska bli tjock och krämig. Rör ner citronsaften och smaka av, kanske behövs det mer.

Och när ni nu ändå är igång, kolla på inlägget om majonnäs. En av grundsåserna som man verkligen ska ha i sin matlagar- repertoar särskilt nu i sommar-, grill- och buffétider. Allt gott! Hälsar Kat : )

Rabarberglaze till grillat
Pickla granskott som Årets kock