Rabarberglaze till grillat

3 juni, 2020
skogtillbord-rabarberglaze-juni20

Vi grillar. Och grillar. Och grillar. Överallt och alltid såhär års. Sätt näsan i luften, sniffa och jag lovar att du fångar en rökig grillslinga från närliggande plats. Idag förgyller vi det hela med en sötsyrlig rabarberglaze. Välkommen in i köket!

En glaze är en smakrik sås som penslas över råvaran under grillningen. Ofta innehåller den socker som lätt bränns och därför plockar man fram sin grillpensel strax innan det är klart. En liten stund till över glöden ger en perfekt karamellisering.

När jag grillar nötkött eller vilt är jag sparsam med smaksättarna. Salt är ofta det enda som får äran att följa med över glöden. Annat är det med kyckling, fläskkött och lax. De kan ta ett chilihett, sötsyrligt sällskap utan att duka under och försvinna smakmässigt. De svarar upp, tar plats och blir liksom mer med en glaze.

skogtillbord-rabarberglaze-juni20
Rabarberglaze är bara en av primörens konststycken. Annars är det en efter-maten- grönsak. Socker tar fram det bästa hos rabarbern och vill du prova en riktig försommardessert, en knäckig paj eller en rabarbermazarinkaka så hittar du recept vid länkarna nedan.

Nu är rabarbern i sitt esse och den har den perfekta syran för det här uppdraget. Dessutom tillför vi socker, chili, ingefära, vitlök och lite annat smått och gott. Smakerna kommer inte hinna ta sig in i råvaran utan lägger sig runtom som en spännande yta. Blir det något över så kan resten serveras vid sidan som en kryddsås.

Och vad ni gör, missa inte rabarbern som primören den fortfarande är. Den späda som passar så fint i sötsaker, pajer, desserter och kakor. Jag bjuder på tre favoriter vid länkarna nedan.

Rabarberglaze till grillat

 • 300 g rabarberstjälkar
 • 1 gul lök
 • 1 stor vitlöksklyfta
 • 1 tumstor bit färsk ingefära
 • 1 färsk chilifrukt
 • 1 msk rapsolja
 • 1 – 1 ½ dl socker, till exempel ljust muscovado
 • 1 msk vinäger
 • 1 tsk salt
 • ½ dl vatten

Gör såhär

 1. Skär rabarbern i tunna skivor. Hacka lök, vitlök, ingefära och chili. Svetta tillsammans med oljan i en kastrull. Fräset ska knappt ta färg, bara mjukna och få en koncentrerad smak.
 2. Häll på socker, vinäger, salt och vatten. Småkoka cirka 10 minuter tills allt är mjukt. Mixa glazen helt slät.
 3. Pensla på lax, kyckling eller fläskkött strax innan det är klart på grillen.

Vill ni ha lite variation i rabarberkonsumtionen så kan jag bjuda på några favoriter:

Försommardessert

Knäckig rabarberpaj

Rabarbermazarinkaka

Till dig som undrar varför det ligger en bukett med gräslök och rosmarin på laxen kan jag berätta att den agerade pensel. Jag hittade inte min och det här fungerade finfint. Rosmarin passar för övrigt mycket bra in i sammanhanget. Allt gott! Hälsar Kat : )

Potatissallad Caesar
Caesardressing - vi älskar dig!