Gjutjärn med egenskaper att älska

9 september, 2021
Kategori:
skogtillbord-gjutjärn-lodge-sept21

Betalt samarbete med landshopping.se

Gjutjärn – min mormor, sedan mamma och nu jag framför samma panna. Dofterna sprider sig och biffarnas yta…perfekt! Lodge Cast Iron, still going strong sedan 1896. Välkommen in i köket!

Om jag var en sak, vad ville jag då vara? Tveklöst något av gjutjärn. En panna. Trygg och solid. Skyddande och samtidigt med en förmåga att samla värme som skänker karaktär och förändrar. Som påverkar, skapar yta och attityd.

En som klarar av tuffa tag, men som alltid kan komma igen. En som bara blir bättre och bättre med åren. Japp, en gjutjärnspanna ville jag vara.

Jag hade tänkt ta ut er i skogen tillsammans med panna och grilljärn. Öppen eld, mossa, de första gula löven, svamp kanske. Glöden som grånar och över den en stillsamt puttrande panna. Men allvarligt…en av gjutjärnets storheter är tyngden. Och det faktum att det håller värmen länge. Fantastiska egenskaper på rätt plats, men det här är inga picknicprylar man enkelt hivar upp och ner i ryggan.

Det betyder inte att gjutjärnet skyr elden. Tvärtom de hör tätt ihop. Men tänk närområde, grill eller eldfat. Uteköket i stugan, gårdsgrillen eller andra närliggande eldhärdar. Rätter både i pannan och på hällen fångar rökslingor och småflammor som sätter smak. Utsökt kryddning som kan understrykas med en enkvist på glöden.

Jag gillar personligen att jobba med glöd, gjutjärn och lock. Ibland behöver man samla värmen för en ugnseffekt med både över- och undervärme. Satsa på lock alltså, både till grill och eldfat. Och den som ingen eld har jobbar med spisen. Induktion, gas eller vanlig elspis, allt går utmärkt.

Gjutjärnets storhet ligger, om du frågar mig, i den jämna värmen. Den som gör focaccian frasig och samtidigt luftlätt. Den som ger pizzabotten en perfekt krispig yta. Den som väcker maillardeffekten i biffen, burgaren, löken, svampen och mycket mer.

Just Lodge pannor kommer med höga kanter. De ger lite grytkänsla och håller för ett stillsamt puttrande länge. Pannan är vardagsprylen som går för runt, dag ut och dag in. Pajer, grytor, biffar och färsrätter.

Stekhällen ligger på vänt bredvid ugnen. Beredd att ställa upp som den perfekta bakstenen, min pizzaguru. Dessutom bästa platsen för en burgarmiddag vid eldfatet. Hällen med släta sidan upp över glöd. Grillsmak och perfekt yta i ett. Min favoritburgare hittar du recept på vid länken här.

Eller vänd på hällen och använd den räfflade sidan till att grilla hel fisk. Låter avancerat, men inget kan vara enklare. Salta, fyll med färska örter bind om och grilla. Grillränder, snyggt visst, men storheten är att fisken inte bränner fast på samma sätt som när den läggs direkt över gallret. Gjutjärnet skyddar, men släpper samtidigt in alla de trevliga rökaromerna.

skogtillbord-gjutjärn-lodge-sept21
Gjutjärn i olika former för skilda funktioner. Den släta hällen ger en perfekt pizzabotten och pannan, passar allt, från färsbiffar till fluffig focaccia och shakshuka, mustig grönsaksröra.
skogtillbord-gjutjärn-lodge-sept21
Sätt en sked i den knäckiga ytan och njut av ljudet. Under täcket har pannan av gjutjärn fördelat värmen och skapat en mjuk, krämig, sötsyrlig äppelfyllning.

Det finns en underbar beständighet i gjutjärnet. Det blir bara bättre med åren. Hållbart i rättan tid. Och det går alltid att rädda. I princip oförstörbart. Som sagt. Riktigt bra grejer.

Vill du kika på hur du ger en gjutjärnspanna ett nytt liv med en perfekt yta så kan du kolla vid inlägget under namnet ”Så rengör du din gjutjärnspanna”.

Och nu blir det pajbak. Knäckig äppelpaj i gjutjärnspanna.

Knäckig äppelpaj möter gjutjärn

 • 6 – 8 äpplen
 • ¾ dl socker, vanligt strö eller farin
 • 1 msk kanel
 • 1 msk potatis- eller majsmjöl

Knäckig topp

 • 150 g smör
 • 2 dl socker
 • ½ dl vispgrädde
 • ½ dl sirap
 • 1 dl hel mandel
 • 2 ½ dl havregryn
 • 1 ½ dl vetemjöl
 • 1 – 2 krm grovkrossad kardemumma
 • ½ tsk salt
 • ½ tsk bakpulver

Gör såhär

 1. Halvera, kärna ur och skiva äpplena tunt. Blanda med socker, kanel och stärkelsemjöl. Lägg i botten på gjutjärnspanna eller ugnsfast form.
 2. Sätt ugnen på 175 grader. Lägg smör, socker, grädde och sirap i en kastrull. Värm på medelvärme till en stillsamt puttrande knäcksmet. Låt stå några minuter.
 3. Ta kastrullen från värmen. Hacka mandlarna grovt, och blanda ner dem i knäcksmeten tillsammans med havregryn, vetemjöl, kardemumma, salt och bakpulver. Bred genast smeten över äpplena och sätt in i ugnen.
 4. Grädda till fin färg cirka 25 minuter. Ta ut och låt svalna helt, eller till ljummen. Servera med vaniljglass

Har du äpplen att sätta sprätt på så kan jag tipsa om ett ljuvligt äppelsmör som finns vid länken här. Och vill du kika på pannor och hällar av gjutjärn till dig själv eller som uppskattad gåva så följer du länken till landshopping.se. Allt gott! Hälsar Kat : )

Tips! Här kan du se fler gjutjärnsprodukter från Lodge Cast Iron.

Syltade nypon - smak- och färgfest
Zucchinitema - fritters och caesarsallad