Syltade nypon – smak- och färgfest

13 september, 2021
skogtillbord-nypon-syltade-sept21

Syltade nypon – pilligt, men så värt tiden. Det är en stund som följer med. Burken laddas med sprakande höstfärger och hög klar himmel. Välkommen in i köket!

Något av det bästa med att vara en samlare är att resultatet blir så mycket mer än en burk i kylen. Förutom smak och doft av nypon, kanel och ettrig ättika så är det som att öppna locket till just den dagen. Den milda höstluften, de virvlande löven, färgerna, den jordiga höstdoften.

Burken bjuder inte bara smak till viltsteken utan serverar en hel höstdag som en del av måltiden. Det mottot gäller för var och en av burkarna i kylen.

Den tidiga höstens syrardagar finns bevarade bland rödbetor, gurkor och morötter. När locket på rabarbermarmeladen klickar till på julaftons morgon följer en bit av försommaren med. Fläderblommorna jag picklade ger hopp om ljus och fågelsång. Så mycket mer än bara smak och doft.

Den som vill sylta nypon ska engagera sitt tålamod. Det är pilligt och jag nöjer mig med en burk. Nyponen ska putsas från den lilla stjälken och blomfnaset i toppen. Sedan ska de halveras och alla kärnorna ska bort. Enklast skrapas de bort med en liten sked. Skölj nyponen och tvätta händerna noga eftersom kärnorna funkar som klipulver.

I år är det gott om nypon och har du vresrosor i din närhet så är mitt tips att satsa på dem. De är större och köttigare.

Syltade nypon

  • 1 l nypon
  • 3 dl socker
  • 2 dl vatten
  • 3/4 dl ättikssprit 12%
  • 1 stor kanelstång
  • 6 kryddnejlikor

Gör såhär

  1. Ansa nyponen – ta bort skaft och blomfäste. Halvera och skrapa ur kärnorna. Skölj noga.
  2. Koka upp lagen och låt nyponen sjuda med 20 minuter.
  3. Häll upp på het, ren burk. Förvara i kyl.

Nyponen passar fint till stek och till grytor, gärna på vilttema. Förutom en burk syltade så blir gör jag alltid en omgång nyponsoppa. Receptet har du vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Torkad svamp - en favoritkrydda
Gjutjärn med egenskaper att älska