Bönor i krämig dilldressing

23 augusti, 2021
skogtillbord-bönor-dilldressing-aug21

Bönor i krämig dilldressing – årets bönfavorit. Krämig, men inte alls tung. Och med sensommarens smakhöjare nummer ett: dillkronan. Välkommen in i köket!

Bönorna är igång och missar man att plocka en enda dag så är de förväxta och lite tristare. De ska skördas späda så är det bara. Mina bästa bönrecept är på den nivån att jag lika gärna kan säga upp mig. De kräver ingen mästerkock varken i idé eller utförande.

Hör här: Koka bönorna kort i saltat vatten. Fräs dem sedan hastigt med vitlök, olja, salt och persilja.

Eller det här: Koka bönorna kort i saltat vatten. Vänd dem i olivolja och strö över riven ost.

Och till sist: Koka bönorna kort i saltat vatten. Häll av och släng en smörklick i kastrullen. En generös. I med bönorna, på med några droppar citron och riven ost.

Så enkla att de snarare kan kallas tips än recept. Men så har jag det här, lite fler ingredienser och några fler moment. Mycket gott och passande till en augustimiddag med en grillad laxbit eller en skiva grillost. Till detta önskar jag mig dessutom stompad färskpotatis med generösa mängder lagrad ost.

Bönor i krämig dilldressing

4 personer

 • 250 – 300 g haricots verts eller vaxbönor
 • 1 sallatshuvud

Dressing

 • 1 äggula
 • 2 tsk dijonsenap
 • 2 msk rapsolja
 • ½ dl grädde
 • ½ citron, saft + rivet skal
 • salt
 • 1 knippa dill, gärna med späda dillkronor

Gör såhär

 1. Lägg bönorna i kokande lättsaltat vatten. Koka cirka 3 minuter så att de fortfarande är spänstiga. Låt rinna av i ett durkslag.
 2. Blanda äggulan med senap och olja. Rör i grädde, citronsaft och rivet citronskal. Smaka av med salt. Finhacka dillen och rör i den. Frön från dillkronor ger fin smak.
 3. Blanda bönorna med dressingen och lägg upp på en bädd av fina sallatsblad.

Till sist ett litet odlingstips. Eftersom bönskörden tenderar att ta över mitt liv gör jag en dubbel sådd. Det låter motsägelsefullt, men jag sätter hälften av bönorna på försommaren.

Resten försår jag i brätten några veckor senare och sätter ut i mitten av juli. På det sättet har jag späda fina bönor under en lång säsong och slipper de förvuxna och lite trådiga. Allt gott! Hälsar Kat : )

Kraschad potatis med ost och örter
Potatissallad till sensommargrill