Oxfilémacka med fredagsfeeling

4 februari, 2022
skogtillbord-oxfilémacka-feb22

Allt har den – doften, smaken, skönheten och känslan av lyx.  En oxfilémacka som sätter punkt för veckan och lägger ribban för helgen. Välkommen in i köket!

Hela smakpaletten på en och samma macka. De komplexa umamitonerna i kött och karljohansvamp. Syran i den picklade ramslöken. Sötman i löken som fräst länge, länge och ack så varsamt. Och baconets hemtrevliga sälta. Vad mer behöver sägas?

Kanske att kött med riktigt fina muskelfibrer som filé och biff är värmekänsligt. Steker de för länge kommer det att bli torrt och trist. Jag vill åt en innertemperatur på 57 grader och sedan får köttet vila innan det skärs i tunna skivor.

Picklad ramslök är överkurs just nu, men lägg det på minnet och återkom till tanken i april när ramslöken tittar upp. Receptet har du här. I nuläget kan vi pickla röd- eller schalottenlök som vid länken här.

Majonnäs är inte alls svårt att göra själv och min variant med karljohansvamp finns vid länken här.

Nog pratat, låt oss köra igång.

Oxfilémacka med karljohanmajonnäs

4 personer

 • 400 g oxfilé eller biff
 • 2 gula lökar
 • 4 skivor bacon
 • 2 dl karljohanmajonnäs, se länk ovan
 • Picklad lök, se länk ovan
 • 4 skivor levain
 • småbladig salladsmix
 • flingsalt
 • grovkrossad svartpeppar
 1. Putsa köttet och salta det runtom
 2. Skala, halvera och skiva löken mycket tunt. Stek den länge i olja på relativt låg värme tills den blir krispig och får fin färg.
 3. Stek baconet knaprigt. Lägg på papper att rinna av innan det hackas till strössel.
 4. Sätt ugnen på 90 grader. Stek köttet till fin färg i panna. Ställ in i ugnen och håll gärna koll på innertemperaturen som ska vara 57 grader när köttet är medium. Låt köttet vila minst 10 min innan det skivas mycket tunt.
 5. Stek brödskivorna gyllne i smör innan de läggs på faten. Fördela köttskivorna över bröden. Strössla över rostad lök och baconhack.
 6. Klicka på majonnäs med sked eller sprits. Lägg små eller fint strimlade sallatsblad på tallriken tillsammans med picklad lök. Strö över flingsalt och grovkrossad svartpeppar.

Helt underbart om ni frågar mig. Och till dig som säger nej till kött säger jag kika på en variant av vegomackan som vann mack-SM.

Mackor är så rätt i tiden. Och det är inte ”less is more” som gäller.

Allt gott hälsar Kat : )

French toast med ost - frasig soppkompis
Panera rätt för perfekt stekyta