Variant på vinnaren ”Grön Macka”

6 december, 2021
skogtillbord-mack-SM-grön-macka-potatis-lök-dec21

En vinnarmacka med ingredienser alla känner, lök och potatis. ”Grön macka” presenteras med ledorden ”moffig, mättande, matig”. Välkommen in i köket!

Mack-SM är precis som det låter, en årligt återkommande tävling som går ut på att göra den allra bästa mackan. Arrangörer är branschorganisationen Sveriges bagare och konditorer.

Mikaela Eliasson är kökschef på Haga Schweizeri, NK Stockholm.  Hon är också kreatören bakom det vinnande konceptet ”Grön macka”. En grön idé och en fantastisk smak med ett gyllenbrunt resultat. Surdegsbröd, lök och potatis. Vad säger ni? Jag säger prova! Genast!

Den som har vägarna förbi NK ska naturligtvis slinka in och testa originalet, eller alternativt göra mackan från grunden med alla moment som startar med att fermentera potatis ett par, tre veckor innan det är dags att äta. Receptet och mer om tävlingen hittar ni här.

Kika också på Mikaela i action när hon beskriver sin idé och sätter ihop sin macka i Nyhetsmorgon. Hon har tänkt veganskt med fokus på hållbara råvaror. Miljövänlig, matig och riktigt gott.

skogtillbord-mack-SM-grön-macka-potatis-lök-dec21
Lök och potatis. Lite vardagstrista kan man tycka, men här har ni mina favoriter. Och skälet är att de har en sådan outnyttjad potential. De kan bli lyx. Grön macka är ett av bevisen. Kika gärna på mina lök och potatisrecept för inspiration.

Om du som jag denna dag vill prova något liknande pronto, så har jag gjort en variant. Inte alls samma sak, men snabbare och klart godkänd även om den saknar vinnarglans.

Jag har helt enkelt bråttom och förenklar rejält. Jag skippar baket och köper färdigt surdegsbröd, mjölksyrad potatis ersätts med vinägerstekt. Jag tar mig också friheten att använda ägg till majonnäsen. Mikaela använder kikärtsspad som ger en jättefin majonnäs, men har man inte användning för kikärtorna inom kort och inte är vegan så funkar ägg.

Ja, det här är helt enkelt en annan, mindre avancerad macka gjord med inspiration från Mikaelas alldeles outstanding bra vinnarmacka. Huvudingredienserna är lök och potatis. Det kan låta lite märkligt, men jag lovar, den här vill ni inte missa.

Lök- och potatismacka inspirerad av vinnaren ”Grön macka”

4 personer

8 tunna skivor surdegsbröd (eller 4 lite tjockare)

Picklad lök

 • 2 gula lökar, tunt skivade
 • ½ dl ättika
 • ½ dl socker
 • ½ dl vatten

Majonnäs

 • 1 ägg
 • 1 msk dijonsenap
 • ½ tsk salt
 • 2 ½ dl rapsolja

Vinägerrostad potatis

 • 3 potatisar
 • rapsolja
 • salt
 • 1 msk vinäger

Lökkrisp

 • 2 gula lökar
 • Rapsolja

Picklad lök

 1. Skala och hyvla löken tunt, gärna på mandolin. Blanda ättika, socker och vatten tills sockret smälter. Lägg i löken som bör dra minst 1 timma.

Majonnäs

 1. Se till att alla ingredienserna är rumstempererade.
 2. Knäck ägget i behållaren till en stavmixer. Lägg ner senap, salt och häll på oljan.
 3. Sätt mixerstaven i behållarens botten. Kör igång och dra staven sakta uppåt. Majonnäsen ska vara tjock och blank.

Vinägerrostad potatis

 1. Sätt ugnen på 175 grader. Skiva potatisen och strimla den sedan över skivorna. Resultatet ska bli som tjocka tändstickor, eller mycket små pommes.
 2. Hetta upp rapsolja i en panna. Salta och stek potatisen till fin färg. Häll på vinägern och sätt in i ugnen. Potatisen ska bli helt mjuk och vinägern ska ånga bort.

Lökkrisp

 1. Skala och dela lökarna innan de skivas tunt.
 2. Hetta upp en bottenskyla olja i en panna. Lägg ner löken och fritera/stek den till fin färg utan att den bränns. Lägg upp på papper så att den rinner av och bli riktigt krispig.

Stek eller rosta brödskivorna innan du lägger på de rostade potatisstickorna. Toppa sedan med en klick majonnäs och lök i drivor, en picklad och en riktigt krispig.

Den här mackan är makalöst god. Lite otippade ingredienser som får visa upp sina bästa sidor.

Potatis och lök är ett par av mina mest älskade ingredienser. Kika gärna på inlägget med flera sorters lökrecept här. Eller prova den krispiga kraschade potatisen vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Ost med julkänsla
Adventsfika med saffransbulle och latte