Ost med julkänsla

11 december, 2021
Kategori:
skogtillbord-ost-jul-dec21

 Ädelostkräm till pepparkakorna, doftande Västerbottensostpaj och rinnig, ugnsvarm brie med nötter och annat gott. Ost med julkänsla! Välkommen in i köket!

Mattrender är spännande. Inte minst de som blossar upp och blir kvar som traditioner. De ändrar status från innovativ, udda nyhet till återkommande, förväntad  och väl igenkänd. De bidrar till rätta känslan. Julen är här.

Här har ni tre varianter på ost som signalerar jul, ångande glögg och trevligt mingel. Jag tror att alla tre är nykomlingar på julborden. Förresten så är minglandet före jul en nyhet i sig. Julfesten har flyttats i tiden. Förr startade kalasen på själva julafton och fortsatte in i januari. Nu kör vi igång i slutet av november och fortsätter till nyårsafton där hälsotänket tar vid.

I mina exempel på ost med julkänsla finns två varianter med ost i kombination med något sött. Kryddiga pepparkakor har en särskild förmåga att tämja ädelost utan att ta udden av den. Min ostkräm mixas slät med crème fraiche. Lite mildare, lite krämigare. Till dig som är nyfiken på rättens historia kan jag rekommendera Richard Tellströms inlägg på sajten Taffel. Mitt recept hittar du vid länken här.

Ugnsbakad brie serveras varm med en drös nötter, honung och torkad frukt. Osten rinner och fångas upp med kex eller bröd. Salt och sött i perfekt kombination. Prova gärna recept som finns i det här inlägget.

Till sist Västerbottensostpaj. Osten som tagit den välförtjänta rollen i klass med ett nationalhelgon. Mytomspunnen, upphöjd och älskad. Den klarar alla ostuppgifter och byter skepnad efter våra önskemål. Lika bra på knäckemackan till vardagsfrukost som i en löjromstoppad festpaj. Vet ni förresten att Västerbottensostpaj är ett av våra mest googlade recept?! Klicka här för min version.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Ugnsbakad risgrynsgröt, saffran och mandlar
Variant på vinnaren "Grön Macka"