Ugnsbakad risgrynsgröt, saffran och mandlar

13 december, 2021
Kategori:
skogtillbord-lucia- risgrynsgröt-saffran-mandlar-dec21

Levande ljus och välkända dofter. Kanel, ugnsbakad risgrynsgröt, saffran och brända mandlar. Det är Lucia. Välkommen in i köket!

Det är dofterna som gör det. Inte bara förstås, men den grundade julkänslan vaknar av hyacint, levande ljus, kanel, saffran, apelsin och pepparkaka. Sen kommer stickig ättika, fläsk, brynt lök, granbarr och vört. Saltgurka också, en vit med mycket krondill.

Lucia är risgrynsgrötens dag. Den är lite trixig eftersom den ska koka länge tillsammans med mjölk. Svår kombo med stor brännrisk, men jag har ett riktigt bra tips. Gör den i ugnen! Låg temp, långsam kokning och perfekt resultat utan att det bränner. Ni kommer att bli så nöjda. Receptet finns vid länken här.

Gör förresten en stor sats gröt som räcker och blir över. Förädla sedan resterna till en gyllengul saffranspudding. Saffranspannkaka säger många som äter den året om, men för mig har den alltid varit förknippad med jul. Lättvispad grädde och sylt till den och du kommer förstå precis. Min juligt saffransdoftande pudding hittar du här.

Dagens sista tips är ett om brända mandlar. Ett gammaldags julgodis som förgyller ett helt hus med ljuvligt juliga dofter. Inte svårt, men fasligt varmt så det är inget barnpyssel. Väldigt uppskattat att knapra på sen när de svalnat. Recept på mandlarna har du här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Mingeltarte - glöggens bästa vän
Ost med julkänsla