Mingeltarte – glöggens bästa vän

18 december, 2021
skog till bord-glöggmingel-tarte-dec 21

Glögg – och jag längtar efter sälta. Saffran ah, så gott! Och pepparkaka! Men just idag lockar ost och charkuterier. Det blir en salt mingeltarte. Välkommen in i köket!

Tarte eller flan? Det här är beskrivningarna jag hittat. Båda varianterna kan vara antingen söta eller salta. Gemensamt är också sparsamt med fyllning på en tunn, frasig botten. Gärna smördeg. Ja, ungefär så. Och här kommer tips om ett par favoriter.

Först ett flan med rostad lök, chevre, rosmarin och honungsrippel. Enkelt att göra. Snabbt och perfekt att kombinera med lövtunt skivade charkuterier. Glögg i glasen förstås, eller Vine chaud. Och receptet har ni vid länken här.

skog till bord-glöggmingel-tarte-dec 21
Mingeltarte..eller flan. Hur som helst så är den rostade löken, osten och den frasiga botten en lyckad kombination.

Mitt andra tips får en tartetitel, också här ger jag chevre en huvudroll. Det är en fin ost att servera varm och den behåller formen, men det allra största plusset är smaken. Päron och rostade nötter till.

Mingeltarte – Frasig smördeg med chèvre och päron

4 – 6 personer

 • 1 kyld smördegsrulle, (250 g)
 • 175 g chèvre, en liten rulle
 • 1 dl crème fraiche
 • 1 päron, gärna conference
 • 1 dl hasselnötter
 • färsk timjan

Till servering

 • lufttorkad skinka
 1. Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut degen och vik in en knapp centimeter runtom till. Skär 5 – 7 tunna skivor av chèvreosten. Mixa resten av osten med crème fraiche. Skär päronet i tunna skivor och stek dem till fin färg i panna. Ytan ger en karamelliserad sötma.
 2. Bred ostkrämen över smördegen. Lägg på ost- och päronskivor i ett vackert mönster. Sätt in tarten i ugnen och grädda till fin färg 15 – 20 minuter.
 3. Rosta nötterna i torr panna. Häll över på en handduk och gnugga så att skalet lossnar.Grovhacka nötterna.
 4. Ta ut tarten och strössla över nötterna. Plocka blad från färsk timjan och lägg på.
 5. Servera som den är eller i sällskap med lufttorkad skinka eller annan chark.

 

Vill du göra en egen brödbotten med salt fyllning så kan du titta på min flammkuchen i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Julbordssallad - färgglatt och smakrikt
Ugnsbakad risgrynsgröt, saffran och mandlar