Flammkuchen – trendigt med tyskt påbrå

19 mars, 2021
Kategori:
skogtillbord-flammkuchen-mars21

En tysk mattrend som gör succé. Jag har hoppat på och bjuder på en av mina favoriter, flammkuchen. En variant av det älskade mat-på-bröd-temat. Välkommen in i köket!

Här har ni ett kärt barn som vårdas i olika länder med lite variation och under olika namn. Ni som är bekanta med en pizza bianco eller en tarte flambee vet precis.

Alla är de ljusa med en pizzalik brödbotten toppade med någon form av ost. På en flammkuchen hittar man oftast ett och samma pålägg. Det här är rejäl mat med smak av lök och fläsk, men det betyder inte alls att den är grovhuggen.

Nygräddad, serverad med en krispig sallad är det här en rätt som platsar vid många tillfällen. Funkar som drinksällskap, perfekt som utegrillkäk, framför tv:n och på middagsbordet. Kan dessutom tas med kall på utflykt. Och låt en tanke flyga in i framtiden, till trängseln runt ett buffébord med en tronande flammkuchen. Jodå, vi kommer dit.

Min variant av flammkuchen skiljer sig lite från många andra. Traditionen säger att det ska vara en riktigt tunn botten. Jag gör min på egen, långjäst pizzadeg som kavlas och blir lite tjockare. Receptet har du i länken här.

Det enda trixiga med den är att den behöver tid. Det behövs alltså en viss framförhållning. Jag kalljäste degen över natten. Tog fram på morgonen och formade två fina, runda degbollar som sedan fick fortsätta jäsa i kyl tills det var dags att baka ut.

Många skär lök och rökt fläsk direkt över degbotten och ost, men jag startar med att karamellisera löken i panna. Fläsket steks knaprigt och får rinna av på papper innan det är dags att grädda i ugnen. Det är lite mer jobb, men väl värt eftersom både smaker, struktur och färg blir så mycket bättre.

Flammkuchen

4 – 6 – 8 personer

  • 250 g rökt fläsk i bit
  • 4 gula lökar
  • 2 pizzadegar, egna eller köpta
  • 1 ½ dl crème fraiche
  • cheddarost, eller annan lagrad ost

Gör såhär

  1. Sätt ugnen på 250 grader. Tärna fläsket och stek det knaprigt. Lägg upp på papper för att rinna av.
  2. Skiva löken tunt. Försök behålla skivorna hela. Eller inte, men det blir snyggt : ) Stek på medelvärme tills de får fin färg. Ställ åt sidan.
  3. Forma degämnena till ovala rundlar. Kavla ut dem lätt. Bred ett tunt lager crème fraiche över ytan och lägg på hyvlade skivor cheddarost. Osten behöver inte vara heltäckande. Lägg på skivorna med mellanrum.
  4. Fördela löken över ytan och strö på fläskbitarna. Sätt in i ugnen och grädda till botten är klar och ytan fått fin färg. Räkna med att det tar cirka 10 min.

Det här är verkligen mycket gott. Höga, raka umamitoner. En höjdare helt enkelt. Vill du kika på en pizza bianco så har du ett recept vid länken här. Är det istället en tarte flambee som lockar så har du det här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Frasigaste frasvåfflan!
Ljus örtdressing - lyfter salladen