Frasigaste frasvåfflan!

25 mars, 2021
Kategori:
skogtillbord-frasigaste-frasvåfflan-mars21

Frasigaste frasvåfflan har en kort koncis ingredienslista. Man tittar på den och undrar…stämmer detta verkligen? Svar ja! Välkommen in i köket!

Jag lämnar superlativen och går rakt på sak. Det finns obegripligt många vägar till en perfekt våffla. Den som scrollar instagram riskerar att bli mätt och däst bara av det outtömliga receptflödet. Och här kommer ett till : )

Ett recept på en ljuvligt luftlätt och mycket frasig våffla. Hemligheten är vispad grädde och inga ägg. En vårdad familjeskatt. Och vi startar med några konkreta, goda våffelråd.

3 tips för frasigaste frasvåfflan

 1. Innan du gräddar, se till att våffeljärnet verkligen fått upp värmen.
 2. Vispa inte smeten så att mjölet bildar glutentrådar. Sikta ner mjölet tillsammans med bakpulver och salt. Rör sedan i smör och vatten.
 3. Servera genast! Eller lägg våfflorna i ugnen på 75 grader allt eftersom de blir klara. Trava aldrig våfflorna på hög. Det blir för fuktigt och de förlorar fraset.

Frasigaste frasvåfflan

8 – 10 stycken

 • 50 g smör
 • 3 dl vispgrädde
 • 3 dl vetemjöl, inte special
 • 1 tsk bakpulver
 • en nypa salt
 • 2 dl kallt vatten

Jordgubbskompott

 • 500 g frysta jordgubbar
 • 1 dl socker
 • ½ citron, rivet skal och saft
 • 1 vaniljstång, eller ½ tsk äkta vaniljpulver

Gör såhär

 1. Sätt på våffeljärnet som ska bli riktigt varmt. Smält smöret och ställ det att svalna.
 2. Vispa grädden och ställ den åt sidan.
 3. Sikta ner vetemjölet i en skål tillsammans med bakpulver och en nypa salt. Häll på kallt vatten och det avsvalnade smöret. Rör snabbt ihop till en helt jämn tjock smet. Överarbeta inte smeten då utvecklas gluten och det passar inte den som vill ha en frasig våffla.
 4. Vänd ner grädden i smeten som kommer vara mycket tjockare än våffelsmet brukar vara.
 5. Pensla det heta våffeljärnet med en aning rapsolja och grädda våfflorna.
 6. Till kompotten, som kan göras i god tid, lägger du jordgubbar, socker, citronskal och saft i en kastrull. Skåra vaniljstången och rör i den eller lägg i vaniljpulver. Sjud på svag värme tills gubbarna mjuknat.
 7. Servera de heta frasiga våfflorna med vispad grädde och jordgubbskompott.

Vad med kan man begära av en solig marstorsdag?! Kanske en god soppa att grunda med. Här har du recept på en finfin palsternackssoppa. Rotfrukten som har sin bästa skördetid nu efter vintern. Allt gott! Hälsar Kat : )

Skottshot - energikick i snöglopp
Flammkuchen - trendigt med tyskt påbrå