Palsternackssoppa med blomkål och strössel

29 januari, 2020
skogtillbord-palsternackssoppa- jan20

Palsternackssoppa med blomkål, precis på pricken vad dagen kräver. Vi behöver värmande, mild och vänlig mat. Soppa blir perfekt.  Välkommen in i köket!

Palsternacka, en grönsak som uppriktigt sagt gått mig förbi. Tills jag började odla egen och glömde kvar några i odlingsbädden. När bädden skulle sås på nytt drog jag upp de långa vita rötterna som såg förvånansvärt fina ut och när de väl hamnat i köket fattade jag: Det här är guld!

Alla skördar inte egen och den som ingen odling har går till grönsaksdisken. Vi är ute efter sötman och den trygga, omfamnande rotfruktskänslan. Sällskap får den av blomkål. Båda bjuder på snälla smaker och ger fin soppan en len och krämig konsistens.

Ett örtigt strössel ger fin smak och lite struktur.

Palsternackssoppa med blomkål

4 personer

  • 1 gul lök
  • 400 g palsternacka
  • 250 g blomkål
  • 6 – 7 dl vatten
  • 1 ½ msk koncentrerad grönsaks- eller kycklingfond
  • 2 dl grädde
  • salt
  • peppar

Örtsmulor

  • 2 skivor vitt bröd
  • tre kvistar persilja
  • 1 liten vitlöksklyfta

Tillbehör

  • 4 skivor bacon

Gör såhär

  1. Skala och skiva löken. Lägg i en kastrull och fräs lätt i olja.
  2. Skala och skiva palsternackan. Bryt blomkålen i bitar. Lägg i kastrullen och häll på vatten, fond och grädde. Koka grönsakerna mjuka. Mixa och smaka av med salt och peppar.
  3. Rosta brödet i ugn eller i brödrost. Mixa till smulor tillsammans med persilja och vitlök. Salta lätt. Knaperstek baconskivorna och låt rinna av på papper innan de hackas fint.
  4. Häll upp soppan i tallrikar och strö över örtsmulor och bacon.

Vill du ha fler soppförslag på så kan du kika på morotssoppan vid länken här eller en knallröd tomatsoppa i det här inlägget. Allt gott! Hälsar Kat : )

Apelsinsallad - söt och salt
Beamajo - kombon bearnaise, majonnäs