Tomatsoppa – tomatsåsens dag hela veckan

5 mars, 2018
skogtillbord-tomatsoppa-mars18

Vi laddar för en av årets matdagar. Jag missar nästan alla temadagar, men tomatsåsens dag är som gjord för mig. Officiellt är det nu på fredag, men härhemma höjer vi den vecka efter vecka. Såsen som kan bli till så mycket. Idag blir den en tomatsoppa. Välkommen in i köket!

Såhär års bunkrar jag konserver. En hel hylla full med favoriten burktomater. Det är bara att konstatera, färskt är inte alltid bättre än konserv. Bleka, stenhårda och smaklösa är den sanna beskrivningen av vårvinterns färska tomater. De har inte en chans mot en bra burktomat.

Jag kör ekologiskt som är lite dyrare, men som ändå kan bli en riktig budgetmåltid.

Såklart hade det varit fint med egna tomater, konserverade eller frysta, men förra året var inget tomatår i min odling. Det var säsongen när jag prickade alla nybörjarmisstag en tomatodlare riskerar göra.

I år ska det bli ändring. Vill du se min plan och listan på de 23 sorter jag precis har sått kan du kika på inlägget här. Först ska vi frossa dem färska, men det finns också en förhoppning om ett vinterförråd. Jag vill ha frysen full. Solmogna, nyskördade och grovt tärnade, så skjuts in i frysen. Men till dess blir det burktomater och faktum är att de är riktigt bra.

Här kommer en variant av alla de möjligheter man har när det står en färdig sats tomatsås i kylen. Det blir tomatsoppa. Grunden är en tomatsås. Enklare kan det inte bli.

skogtillbord-tomatsoppa-mars18
En välgjord tomatsås är nog i sig själv, men är dessutom en fantastisk grund till ett antal rätter. med ett enkelt tillägg av buljong har du snabbmat med en perfekt tomatsoppa.
skogtillbord-tomatsoppa-mars18
Många råvaror är bäst färska, men inte alla. De bästa tomaterna hittar vi såhär års på burk.

Räkna med att en portion soppa är ungefär 3 dl, men som alltid beror det på vem som äter. Mina tonårssöner lutar mer åt varsin liter. Och Lilleman på besök blir proppmätt på 1 dl. Ja ni fattar. En burk tomater innehåller ungefär 4 dl.

Till verket. Såhär går det till:

Tomatsås

 • 1 gul lök
 • 2 vitlöksklyftor
 • 2 msk tomatpuré
 • 2 burkar tomater, hela eller krossade
 • 1 msk honung
 • ½ – 1 tsk salt
 • 1 liten torkad chili eller ingen alls
 • svartpeppar

Gör såhär

 1. Hacka lök och vitlök. Stek löken varsamt och klicka i tomatpurén som får fräsa med en stund. Häll på tomater, honung salt och chili eller svartpeppar.
 2. Lägg på ett lock och låt småputtra i trettio minuter.
 3. Det går alldeles utmärkt att dubbla satsen med några små justeringar. Dubbla inte mängden honung, salt och chili. Bättre att ta lite mindre och smaka av för att se om det behövs mer.

Tomatsoppa

4 personer

 • 1 sats tomatsås, som är ungefär 7 dl sedan den puttrat i 30 min
 • 5 – 7 ½ dl buljong, vegetarisk eller kyckling

Tillbehör

 • en klick grekisk yoghurt med lite pressad vitlök och en aning salt
 • eventuellt en liten klick pesto eller några strimlade basilikablad
 • gott bröd

Gör såhär

 1. Mixa tomatsåsen och späd med buljong till bra konsistens och smak. Servera med en klick yoghurt, gott bröd och eventuellt lite pesto.
 2. Mönstret i soppan gjorde jag mest på kul för en finare bild, men vill du prova så är det bara att göra små cirklar av yoghurten och sedan dra streck inifrån och ut med en knivspets.

 

Vill du kika på det ursprungliga inlägget om tomatsås så finns det inlägget vid länken här. Där finns en hel rad förslag på vad en tomatsås kan användas till.

Och ytterligare ett tips! Håll utkik på onsdag för ett recept på pull-apart-bread. Pestodoftande med smältande, trådig ost. Det perfekta sopptillbehöret!  Och på fredag blir det fantastiskt goda färsbiffar i tomatsås. Jag sa ju det tomatsås funkar hela veckan! Allt gott! Hälsar Kat : )

Dra-isär-bröd - varm, ostig, pestodoftande
Biffmacka med två sorters lök