Dra-isär-bröd – varm, ostig, pestodoftande

7 mars, 2018
skogtillbord-draisärbröd-mars18

Ibland så! Den här mackan i form av ett ”dra-isär-bröd” är något alldeles extra. Jag är såklart inte ensam om idén, men spela roll? Jag har hittat den till er. Och lagt till en pestotouch. Alltså ni måste prova! Välkommen in i köket!

Så vansinnigt enkelt är brödet som gör sådan skillnad på ett vardagligt, eller festligt, middagsbord. Ibland är det små detaljer som verkligen gör skillnad. I det här fallet handlar det till stor del om hur brödet skärs.

Jag gör det på små vridna surdegsbaguetter, men det funkar lika bra med ett helt stort bröd. Gärna surdeg.

Brödet ska skäras i ett rutmönster. Inte rakt igenom, det ska skåras djupt för att ge plats för osten och i det här fallet peston. När brödet är fyllt placeras det i ugnen.

skogtillbord-draisärbröd-mars18
Varm, frasig, osttrådig, pestodoftande och alldeles underbar. Dra-isär-bröd ger stor utdelning på liten insats.

Osten smälter, peston doftar och när brödet kommer ut tar man tag i en av de små fyrkanterna i rutmönstret och drar. Ja ni förstår, den varma trådiga osten och det frasiga brödet. Allt serverat i en doftdimma av basilika och annat pestogott.

Behöver jag säga mer? Tänkte väl det. Pesto gör man med fördel själv, men den kan också inhandlas färdig. Nu kör vi!

Dra-isär-bröd

 • 1 liten surdegsbaguette, ungefär som en halv stor
 • 1 mozzarellaost, 125 g
 • 3 – 4 matskedar pesto, egengjord eller färdigköpt

Pesto

 • 50 g pinjenötter
 • 1 kruka basilika
 • 1 – 1 ½ dl olivolja
 • 1 – 1 ½ dl färskriven parmesanost
 • 1 riven vitlöksklyfta
 • salt

Gör såhär

 1. Vi börjar med peston och idag blir det en klassisk variant. Jag gör den i matberedare, då kan jag reglera hur finfördelad jag vill ha den.
 2. Lägg pinjenötterna i matberedarens behållare tillsammans med basilika och olja. Kör tills du är nöjd med konsistensen. Jag vill ha den rätt grov. Stäng av och blanda i ost och vitlök. Smaka av med lite salt.
 3. Sätt ugnen på 175 grader. Skär ett rutmönster rakt över brödet. Bilden förtydligar.
 4. Häll av vätskan från mozzarellan och torka av den. Skär tunna skivor och fyll skårorna i brödet. Fortsätt att fylla skårorna med pesto. Det här är ingen exakt vetenskap utan du tar så mycket som du själv vill.
 5. Lägg in brödet i ugnen och låt stå tills osten smälter vilket tar ungefär 5 minuter.

Det här är ett tillåtande recept. Du kan variera brödets storlek, vilken ost du använder och kryddningen. Det vi vill åt är känslan i att dra isär de där varma ostiga rutorna. Mycket gott och trevligt. Dessutom ett perfekt ackompanjemang till gårdagens tomatsopperecept som du hittar vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Citrondoftande färsbiffar i tomatsås
Tomatsoppa - tomatsåsens dag hela veckan