Apelsinsallad – söt och salt

30 januari, 2020
Kategori:
skogtillbord-apelsinsallad-jan20

Apelsintiden peakar. Saftiga, söta och så närodlat det kan bli. Jag skivar flera om dagen i apelsinsallad av olika slag, söt eller salt. Välkommen in i köket!

Apelsiner finns i affärerna året om, men nu är de allra bäst. Vintertid ända fram till vårvintern är skörden igång på norra halvklotet. Fin citrusfrukt kommer bland annat från Spanien, Grekland, Italien och Marocko.

De vi äter under sommaren har dubbelt så lång resväg och den märks i smak och saftighet. Bästa säsongen är nu. Nu är också tiden för den alldeles underbara blodapelsinen. Mörkröd och som sötast i februari. De allra bästa har vuxit i den svarta lavajorden vid kanten av vulkanen Etna på Sicilien.

Jag är en stor apelsinvän som serverar sallad med frukten minst ett par gånger i veckan. Fruktsallad förstås, men också i salta varianter. Faktum är att jag allt oftare lägger både frukt och bär i vanliga sallader. Syra och en aning sötma passar fint särskilt om det är ost i salladen.

Fruktsallad kan bli hur enkelt som helst, bara att skära och blanda men den kan också förfinas. Jag gillar att göra en sorts ”sås” som ringlas över. Reducera saften av en pressad apelsin med en skårad vaniljstång och lite honung. En helt annan variant är tunt skivad apelsin med salta tillbehör. Det kan låta fel, men är verkligen värt att testa. Recept vid länkarna.

Apelsinsallad 1 – en söt och fruktig sallad

Apelsinsallad 2- en sallad med ost, oliver och lök

Nyttigt eller inte är alltid en knivig fråga, men det finns en hel del information som verkligen talar för att apelsiner gör oss gott. Mitt hetaste tips är att välja ekologiskt och vet ni att det finns möjlighet att beställa citrusfrukter direkt från odlare? Kika in på sidan crowdfarming.com och bekanta er med odlare som erbjuder lådor med frukt hemfraktade. Direkt från apelsinlunden till din dörr utan mellanhänder.

Där finns möjlighet att köpa in sig på ett träd eller att beställa en enskild låda. Odlarna presenteras, frukten beskrivs och du får en bild av hur odlingen bedrivs. Allt är inte ekologiskt, men mycket. Jag har ännu inte provat men har fått tipset av andra som är helnöjda.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Mandelmassa - semlans bästa vän
Palsternackssoppa med blomkål och strössel