Mandelmassa – semlans bästa vän

3 februari, 2020
Kategori:
skogtillbord-mandelmassa-feb20

Egen mandelmassa – semlans bästa vän. Nästan inget jobb alls och ack så mycket bättre. Jag bjuder på en variant med en kardemummatwist. Inga konstigheter bara ännu godare. Välkommen in i köket!

Semlor väcker stora känslor. Tyckande. Åsikter. Varje år kommer en svallvåg av nykomlingar bland semmelrecepten. Wrapar, tårtor och kakor. De fylls med nutella, hallonsylt och kläs i marsipan. Såklart höjs rör-inte-min-semla-röster. ”De är bra som de är!”

Jag får bekänna mig som skyldig och har gjort en variant med semla som minikladdkaka. Nytt är kul, men låt oss nu återvända till grunden och verkligen reda ut en av huvudingredienserna, mandelmassan.

Den hänger med i recepten, gamla eller nya. Det finns lite varianter i tillvägagångssätt, men i grunden är det här så enkelt. Simpelt lätt faktisk. Vi utgår från två råvaror: mandel och socker.

Mandeln har huvudrollen och det fanns en tid när mandelmassan var namnskyddad. Det skulle vara minst 50 procent mandel i produkten för att den skulle få bära det anrika namnet. Så är det inte längre, ofta ökas mängden billigt socker på mandelns bekostnad. Verkligen ett skäl att göra egen.

I många recept används skållad, skalad mandel, då blir mandelmassan ljus, nästan vit. Jag brukar använda mig av hälften oskalad och hälften skalad. Den finns färdig att köpa, men är lätt att fixa själv. Koka upp en kastrull med vatten, lägg i mandlarna som får koka drygt en minut. Häll upp i durkslag och skölj med kallt vatten. Nu kan du enkelt trycka mandeln ur skalet.

Förutom mandel avvänder jag en blandning av strösocker och florsocker. En liten dutt vätska ska till också för att få rätt konsistens och här finns alternativ. Enklast är vatten, men lite mjölk eller grädde går också fint. Då minskar hållbarheten och det är bäst att använda massan inom ett par dagar. Äggvita fungerar också och då kan mandelmassan stå i kyl en vecka.

En av de stora fördelarna med att göra mandelmassan själv är konsistensen. Den kan mixas riktigt fint till en jämn struktur eller grövre med småbitar av mandeln kvar. Jag gillar lite bitar i min och du väljer hur din bästa mandelmassa ska vara.  Förhållandet mellan mandel och socker ska vara 50/50 och vi talar vikt. Dags alltså, mina damer och herrar att plocka fram vågen.

Just till semlor gillar jag att smaksätta min mandelmassa med kardemumma. Jag stöter hela frön och doften är helt ljuvlig. Nu kör vi igång.

Mandelmassa

(Räcker till 10 stora semlor eller 20 mini)

  • 200 g mandel
  • 100 g strösocker
  • 100 g florsocker
  • ca 1 msk kallt vatten
  • 1 tsk grovt stött kardemumma

Gör såhär

  1. Lägg mandel och socker i en matberedare. Kör till smulor. Häll i kardemumman.
  2. Dutta i lite vatten i taget tills du har en konsistens som passar dig. Mandelmassan kan sparas i kyl upp till tio dagar.

Det var det hela. Allt gott! Hälsar Kat : )

Semla...eller croissemla!
Apelsinsallad - söt och salt