Semla…eller croissemla!

4 februari, 2020
Kategori:
skogtillbord-croissemla-feb20

Croissemla – gudagod variant på semla för dagar när bara hälften hinns med. Jag älskar att spritsa grädde och mandelmassan har jag gjort själv, men baket…de timmarna försvann och istället köpte vi frasiga croissanter. Välkommen in i köket!

En gång varje år gör jag ett riktigt bullbak och producerar semlor till alla som vill ha. Sen blir det bageriköpta eller snabba hemgjorda varianter och de kan se ut på olika sätt. Jag har till exempel en semmelkladdkaka som serveras i små formar och i år skapades croissemlan.

Egengjord mandelmassa stod i kylen och bad om sällskap. Grädden fanns på plats och spritsen liksom ropade på mig. Bara brödet saknades. Då slog P upp dörren med en påse croissanter och 10 minuter senare satt vi vid fikabordet.

skogtillbord-croissemla-feb20
Jag spritsar hellre än bra, men rent teoretisk så vet jag att en perfekt gräddtopp till semlan börjar med att spritsen sätt mitt i. Den spritsas inifrån och ut. Samma princip för croissemla som för mini-semmel-kladdkaka som för vanliga hederliga semlor.

Jag kan verkligen utlova en succé. Den frasiga, lätta, aningen smörsalta croissanten till mandelmassans smakrika sötma och den svala grädden. Så gott.

Man hinner inte alltid, men den som vill ändå kan göra lite. En variant av semla kan såklart göras av andra färdiga bröd, eller bullar. Mandelmassa och grädde går till mycket. Kanelbullar kanske? Eller kardemummabullar! Kardemumma och mandelmassa = sant!

Den vanliga, hederliga semlan är helt ljuvlig precis som den är, men visst är det roligt att prova varianter. Särskilt trevligt blir det med egen mandelmassa och perfekt vispad grädde. Recept på mandelmassa finns vid länken här och vill du veta hur grädden ska vispas för att bli fluffig, stabil och spritsvänlig så kan du titta på det här inlägget.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Dillstuvad potatis - husman med nutidstänk
Mandelmassa - semlans bästa vän