Dillstuvad potatis – husman med nutidstänk

5 februari, 2020
skogtillbord-potatis-dillstuvad-feb20

Dillstuvad potatis – husman med nutidstänk. Görs med fördel av gårdagens rester. Passar till mycket. Och hör här, potatis och sås i ett. Hur bra är inte det?! Välkommen in i köket!

Vi är så upptagna med att tänka nytt att vi missar pärlorna som redan finns. De enkla knepen som spar tid och nollar svinnet. Lättlagat och kanongott. Ta dillstuvad potatis, hur kunde vi glömma den!?

Potatis är en av mina favoritråvaror. Ofta är jag en måttligt planerande i min matlagning men den bristen tar jag igen när det handlar om potatis. Jag kokar dubbla omgångar. Alltid för mycket potatis i kastrullen för att ha nästan färdig middag klar till dag två.

Kokt kall potatis är en middagsräddare. Snabbmat verkligen, och en möjlighet när man står där med sina kalla knölar är att gå på dillstuvat. Därifrån har du cirka tio minuter till färdig middag, lite beroende på vad som serveras till förstås.

En klassiker är isterband, en annan rimmad lax. Men här handlar det om smaker som passar mycket. Tänk fritt. Jag konstrar inte utan kör ofta på en bit stekt lax som alla gillar. Citron ska till förstås och nåt grönt.

skogtillbord-potatis-dillstuvad-feb20
Konceptet med dillstuvat kan praktiseras på mer än potatis. Morötter blir fantastiskt och klyftor av vitkål är en annan favorit.
skogtillbord-potatis-dillstuvad-feb20
Det är inte många ingredienser som behövs för att få dill en krämig dillstuvad potatis. Amandine är en av mina potatisfavoriter. Klarar att kokas, kylas och delas utan att falla sönder.

Ryser du vid tanken på potatis som en kolhydratbomb så vill jag höja en röst för den resistenta stärkelsen som bildas i kokt kall, och i kokt kall uppvärmd.  Vill du veta mer kan du kika in på sidan hos Svensk potatis som berättar mer.

Min potatisfavorit heter Amandine. Fast ljusgul med mycket fin smak. Ibland skalar jag, ofta inte. Dillstuva kan du göra med skalet kvar om det är tunt och väl skrubbat innan kokning.

Får den kallna kan den tärnas fint eller skivas tunt utan att falla sönder. Jag gillar stora bitar i stuvningen och halverar helt enkelt potatisarna. Oftast stuvar jag gårdagens kalla, men visst kan man koka potatis och stuva direkt. Nu till verket.

Dillstuvad potatis

4 personer

 • 900 g kokt kall potatis, eller nykokt
 • 2 msk smör
 • 1 msk vetemjöl
 • 5 dl mjölk, eller en blandning av mjölk och grädde
 • 1 knippa dill
 • eventuellt lite gräslök
 • salt
 • svartpeppar

Gör såhär

 1. Dela potatisen. Tärna, skiva eller kvarta efter ditt tycke. Smält smöret i en panna. Rör i mjölet och häll på mjölkblandningen. Om du vill byta mjölk mot grädde och i så fall hur mycket bestämmer du själv.
 2. Koka upp och låt småbubbla i ett par minuter. Håll ner värmen och rör ofta så att såsen inte bränner i botten. Lägg i potatisen och småkoka ett par minuter till.
 3. Finhacka dill och eventuellt lite gräslök. Blanda ner när du är nöjd med såsens konsistens. Tänk på att den blir fastare när den svalnar något så ta den gärna när den fortfarande är aningen rinnig. Smaka av med salt och peppar.

Lax passar som sagt fint till, eller korv av olika slag.  Vill du kika på recept med dillstuvad morot så kan du klicka på länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Alla hjärtans kladdkaka
Semla...eller croissemla!