Pizza bianco – plus goda grejer att lägga på

14 november, 2019
skogtillbord-pizzabianca-nov19

Pizza bianco – smältande ost på nybakat bröd. Behöver jag säga mer. Het, doftande och frasig direkt från ugnen. Ät direkt eller fyll på med goda tillbehör. Välkommen in i köket!

Har du en riktigt bra pizzeria på hörnet? Grattis. Annars kan jag gratulera dig med en egen ugn för jag lovar, du kan själv. Till och med mycket bättre. Det här är ingen avancerad matlagning. Få ingredienser, inga svåra moment.

Den stora skillnaden är tid. Pizza hemma kräver framförhållning. Degen ska jäsa minst ett dygn. Gärna flera. Jag brukar göra en deg, dela i bitar och ställa i kylen. Där står den sedan och väntar tills vi känner att nu är det pizzadag. En halvtimma senare doftar köket och barnen står på rad. Väldigt snabb alltså, men trög i starten. Pizza på lördag betyder degfix på torsdag.

Oftast görs pizza med tomatsås, men nu blir det en variant. Pizza bianca, en vit pizza. Den är krämig och ostig. Underbar att äta precis så, men kan också serveras med topping vid sidan om. Olika goda grejer som var och en plockar på efter egen smak.

skogtillbord-pizzabianca-nov19
Jag gräddar min pizza bianco med ost, inget annat. Ostsorterna beror på det tänkta pålägget. Chark – lufttorkat eller god korv. Till det passar stekta fikon med rosmarin och lite honung. Annars kan det bli vitlöksfrästa champinjoner eller varför inte göra det superenkelt med en drös friterad lök och sardellsälta? Pesto är ytterligare en av tusen varianter.
skogtillbord-pizzabianca-nov19
Riktigt bra pizzadeg är guld. Kika på en variant som kan ligga på vänt i kylen i flera dagar. Jag gör små degämnen som plockas fram och kan tas ur ugnen som minipizzor efter bara en kort stund.

Ställ exempelvis fram ett fat med goda charkuterier. Leta efter svenska varianter. Kanske också en ångande panna med stekta fikon. Lite honungssöta med en touch av rosmarin. Förstår ni konceptet…den ostiga pizzan, ett par skivor lufttorkad skinka, ett saftigt kryddigt fikon.

Det finns tusen alternativ till topping. Tänk en frisk tomatsalsa, eller pesto eller vitlöksfräst svamp. För ett tag sedan testade vi att steka lök länge, länge och på slutet fick ett par sardeller smälta ner i pannan. En umamibomb att toppa sin pizza bianca med.

Nog pratat, nu blir det mat. Jag skriver receptet på degen för sig och följer upp med beskrivning på pizza bianca. Den här satsen räcker till 4 normalstora pizzor, alternativt att du delar den i 8 bitar för halvstora eller 16 för små.

Pizzadeg

 • 15 gram jäst
 • 4 dl vatten
 • 600 gram vetemjöl
 • 15 gram salt

Gör såhär

 1. Smula ner jästen i bunken till en degblandare. Häll på vatten, mjöl och salt. Blanda snabbt ihop till en deg. Låt jäsa i rumstemperatur 6 till 8 timmar.
 2. Häll upp degen på mjölat bakbord. Dela i bitar så många du vill ha och forma runda degämnen genom att dra i degen och vika in snibbarna på undersidan. Lägg på bakplåtspapper i täckt form och låt jäsa i kylen ett dygn. Den kan stå upp till fyra dygn och plockas fram bit för bit när det passar.
 3. Sätt ugnen på 250 grader. Lägg degen på mjölat bord. Tryck fram en pizzaform med lite kant genom att börja från mitten och trycka utåt kanterna. Snurra och tänj på degen tills den får rätt form.
 4. Lägg på fyllning och grädda pizzorna på hög värme, 250 grader, i cirka 5 minuter. Håll koll på färgen. Skjutsa helst in dem på en het plåt eller en uppvärmd pizzasten.

Pizza bianco

4 mellanstora pizzor, halva satsen deg

 • pizzadeg enligt separat recept
 • 1 ½ dl crème fraiche
 • 4 dl grovt riven, smakrik ost
 • 1 vitlöksklyfta

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 250 grader och lägg in en plåt som pizzan ska gräddas på. Blanda crème fraiche med ost. Riv i vitlöken.
 2. Forma pizzorna och bred över ostblandningen. Skjutsa in i ugnen på het plåt och grädda till fin färg cirka 5 minuter.
 3. Servera i bitar på skärbräda med topping bredvid. Eller grädda en pizza per person.

Vi närmar oss glöggtider och det här är en av mina topp-tio mingelrätter. Inget för den allra tjusigaste smokingfesten. Svårt att äta nygräddad, osttrådig pizza på stående fot med bibehållen värdighet och utan spill. Det här är något för familj och de nära, spilltoleranta, vännerna.

Mer om pizza med tomatsås hittar du i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Porterbiffar - Prova genast!
Stora Matbloggpriset 2019 - Nominerad!