Pizzadeg – snabbmat på vänt i kylen

16 augusti, 2019
Kategori:
skogtillbord-pizzadeg-aug19

Pizzadeg på lut i kylen. Där kan den vänta i tre dagar på tomatsås, ost och gräddning. Du väljer ditt bästa pålägg. Snabbmat med bra grejer. Och hörrni, mat på bröd är oslagbart! Välkommen in i köket!

Pizza klingar aningen illa. Lite dåligt samvete. Det är käk för den som inte har tid. För den som ger blanka fasen i ”vad” bara det går att äta. Parallellt är det här mat för de initierade nördarna. De som vet allt om exakta temperaturer och olika sorters mjöl. Min version är något mitt emellan.

Jag bakar på mjöl. Vetemjöl. Blomkålsbottnar och bovete? Alltså sorry, det kan vara mycket gott, men är inte pizza. Och om vi snackar snabbmat så är den här versionen både och. Den ska jäsa minst ett dygn, men sedan kan degbollarna stå täckta i kylen och vänta i flera dagar. Då jäklar är det snabbt att få maten på bordet.

Jag har bakat ut dem som små pizzabullar och som pizzor i alla storlekar. Storleken väljer man när degämnena formas. Sexton små, åtta lite större eller fyra stora är bra mått. Jag har ibland haft små som funkat som mellis till barnen. De kommer hem från skolan och gör en minipizza istället för macka. Nygräddat piggar upp.

skogtillbord-pizzadeg-aug19
Pizzadeg i fina degämnen på lut i kylen. Perfekt att aldrig vara mer än några minuter från en nygräddad pizza.

Och vad ska man lägga på? Min grund är tomatsås och den är för övrigt mitt generaltips för snabbmat. Ha alltid en skål tomatsås i kylen. Och en i frysen. Mer om det i inlägget här.

Förutom tomat ska det till ost. Mozzarella är gott. Eller snarare neutralt med bra smältegenskaper. Sedan kan man plocka på efter preferens. Jag älskar grillade grönsaker. En stor hög och en klick pesto. Ost är förresten inte alls nödvändigt. En mig närstående vegan klickar på en röra av oliver och pesto utan ost. Vansinnigt gott!

Men först ut är degen.

Pizzadeg

4 – 16 stycken

  • 15 g jäst
  • 4 dl vatten
  • 600 gram vetemjöl special
  • 15 g salt

Gör såhär

  1. Smula ner jästen i bunken till en degblandare. Häll på vatten, mjöl och salt. Blanda snabbt ihop till en deg. Låt jäsa i rumstemperatur 6 till 8 timmar.
  2. Häll upp degen på mjölat bakbord. Dela i bitar och forma runda degämnen genom att dra i degen och vika in snibbarna på undersidan. Lägg i täckt form och låt jäsa i kylen ett dygn. Den kan stå upp till tre dygn och plockas fram bit för bit när det passar.
  3. Sätt ugnen på 250 grader. läggs degen på mjölat bord. Tryck fram en pizzaform med lite kant genom att börja från mitten och trycka utåt kanterna. Snurra och tänj på degen tills den får formen du önskar.
  4. Grundfyllning är ett tunt lager tomatsås som sedan kan förstärkas med ost och annat pålägg. Möjligheterna är många! Pizzorna gräddas på hög värme, 250 grader, i cirka 5 minuter. Håll koll på färgen. Skjutsa helst in dem på en het plåt eller en uppvärmd pizzasten.

De små trinda pizzabullarna på en av bilderna kan med fördel fyllas med färskost. Lägg i en ostboll tryck ihop och hugg in. Receptet på osten hittar du vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Krämig kantarellpasta - Äntligen!
Zucchinisallad - 2 *grönt på italienska