Zucchinisallad – 2 *grönt på italienska

14 augusti, 2019
skogtillbord-zucchinisallad-aug19

Squash, zucchini eller qourgette. Samma grönsak, olika språk. Just väckt ur sin försommardvala för att försöka ta över världen. Vi måste hitta de bästa sätten att äta upp den. Idag serveras italiensk zucchinisallad. Välkommen in i köket!

Varje sommar väntar jag och tänker att i år, i år blir det inget. Zucchinin, eller squashen står och stampar. Men såklart att det blir. Det här är en grönsak för augusti. De olika namnen är språkskillnader och den italienska benämningen är zucchini.

Italienarna är generellt grönsaksätare. Pizza, pasta och prosciutto absolut, men den som bläddrar i en italiensk kokbok kommer att slås av allt det gröna. Och av att det är så enkelt. Ingredienslistorna är korta och instruktionen fåordig. Det gröna talar för sig själv.

skogtillbord-zucchinisallad-aug19
Zucchinisallad i ett par enkla varianter att ta till när skörden växer över alla bräddar.

Hittar ett recept från Kampanien. En zucchinisallad som visar hur enkelt det kan vara. Ett recept som litar på råvaran. En zucchini kan och vi behöver inte krångla med den. Salladen finns i ett par varianter och vi kör båda i ett svep.

Zuccinisallad – variant 1

 • 1 medelstor zucchini, cirka 500 g
 • 1 vitlöksklyfta
 • 1 msk vinäger
 • 2 msk olivolja
 • salt
 • 2 – 3 kvistar mynta

Gör såhär

 1. Sätt ugnen på 200 grader. Skiva zucchinin. Salta och rada upp på en plåt klädd med bakplåtspapper. Droppa över olja och vänd runt skivorna så att de täcks av oljan.  Låt stå i ugnen cirka 10 min tills de fått fin färg.
 2. Riv vitlöken och blanda med vinäger, olja och salt. Strimla myntan fint och blanda i den. Skeda dressingen över zucchinin och ställ att svalna.

Zucchinisallad – variant 2

 • Samma ingredienser som ovan + en liten bit chili

Gör såhär

 1. Tärna eller hacka zucchinin fint. Riv vitlöken och blanda med vinäger, olivolja och salt. Strimla myntan mycket fint och blanda i den tillsammans med den ytterst finhackade chilin.
 2. Låt stå en timma före servering.

Jag vet hur det är, vi behöver en hel mängd recept för att alls kunna möta skörden som brukar bli enorm. Prova gärna den här vita pizzan med riven squash. En annan variant är att fritera och njuta av de allra minsta. Recept vid länken här.

Allt gott! Hälsar Kat : )

Pizzadeg - snabbmat på vänt i kylen
Kräftskiva - festens godaste grejer