Squashpizza – vilken fullträff!

28 augusti, 2018
skogtillbord-squashpizza-aug18

Wow, det här regnet har skapat grönsaksmonster. Vi hittar på tusen sätt att äta squash och idag blir det squashpizza. En verklig fullträff! Välkommen in i köket!

Jag tjatar om squashens växtkraft, men det är ett under. Jag ger mig katten på att man med en stunds mindfullt fokus skulle kunna se hur det växer. Och det är mat. Mat som visserligen går att spara, men som trots allt är bäst färsk. Om någon frågar mig.

Det blir till att engagera fantasin och vänskapskretsen för att hitta varianter. Det här är en idé från USA. Lite annorlunda utan att vara konstig eller krånglig och verkligen fantastiskt god. Squashpizza, vad tror ni om det?!

skogtillbord-squashpizza-aug18
Det gäller att ha fantasi när squashen känner livet i sig. Vi äter den till det mesta och här har ni en fullträff. Squashpizza, jösses va gott!
skogtillbord-squashpizza-aug18
Så enkelt och användbart. Mixa vitt bröd tillsammans med en passande ört, exempelvis persilja, och lite vitlök. Använd som kryddigt strö direkt eller gör som här strössla över och sätt in i ugnen. Blir som ett smakrikt knaster på toppen. Gott!

Det ska till en bra deg och den som har tid gör egen. Jag har en plan att göra en kanondeg för att sedan frysa in lagom stora degämnen till framtida pizzabak, men inte idag. Jag springer istället ner på hörnet och hämtar ett degämne i kvarterets pizzeria. Ett tips till den som bor nära en pizzabagare, men ändå vill göra egen.

Den här pizzan görs på grovriven squash. Vi vill bli av med vätska och bästa sättet är att blanda rivet med salt och sedan lägga alltihop i en sil för att rinna av. Låt det stå minst en halvtimma för att sedan krama ur så mycket vätska som möjligt.

God ost ska vi ha och ett örtsmul på toppen för smak och lite knastrig känsla. Det här örtiga brödsmulet kan användas till mycket och vill du veta mer så kan du kika på inlägget vid länken här.

Inget att vänta på, till verket:

Squashpizza

 • 50 g färdig pizzadeg
 • 500 g squash
 • 1 tsk salt
 • 75 g ost, jag använde en italiensk taleggio som är en kittost. Svenska varianter är ovanligt, men har du ett ostmejeri i närheten så kan det finnas. Ett alternativ är att riva smakrik, svensk hårdost som strös över squashen.

Örtsmul

 • 1 skiva vitt bröd
 • 2 kvistar persilja
 • 1 liten vitlöksklyfta

Gör såhär

 1. Riv squashen grovt. Blanda med salt och lägg över i en sil. Ställ så att vätskan kan droppa av. Låt stå 30 minuter. Krama ur så mycket vätska du kan.
 2. Sätt ugnen på 250 grader och sätt in en plåt för att den ska bli varm.
 3. Mixa brödskivan med persilja och vitlök. Kör till smulor.
 4. Kavla ut degen eller vrid och dra ut den på pizzabagarvis. Lägg degen på ett bakplåtspapper. Fördela squashrivet över ytan, men lämna en liten kant fri. Dela osten i bitar och lägg ut dem jämnt över squashen.
 5. Strö över smulet och skjutsa in pizzan på den heta plåten. Enkelt om du har den på en pizzaspade eller en skärbräda. Grädda cirka 12 minuter. Det kan skilja mellan olika ugnar, men ha koll på färgen som ska vara läckert gyllengräddad. Skär upp och hugg in!

Har du dina odlingar fulla med squash så kan du få fler tips i tidigare blogginlägg. Friterade squashblommor hittar du här. Den klassiska franska grönsaksröran ratatouille finns vid länken här och den snarlika, men ändå egna sicilianska rätten caponata har du recept på här. Snabblagade squashfritters finns vid länken här.

Den som vill baka med squash kan titta på kakan här. Och om du nu förfaras över att inte ha squash utan zuccini i dina odlingar så kan du ta det lugnt. Det är precis samma sak fast på olika språk. Squash säger man i engelskspråkiga länder och zuccini i Italien. Allt gott! Hälsar Kat : ).

Vackraste sättet att förvara lökskörden
Tomatsallad - sensommarens bästa