Tomatsallad – sensommarens bästa

22 augusti, 2018
skogtillbord-tomatsallad-aug18

Det är magiskt att öppna dörren till växthuset. Emot mig slår doften av tomat och basilika. Odlarmödans belöning och vilken lycka att plocka hem små godisgula pärlor vid sidan av läckert svartröda, gulgröna och en ljust röd brandywinebamse. Dagens ljuvliga tomatsallad är faktiskt varje dags just nu. Välkommen in i köket!

Jag vet att det är orättvist. Alla har inte möjligheten. Egen odling är ett projekt som inte alltid funkar, men nu är bästa tiden också för den som inga egna grödor har. Det är skördefesternas tid och marknadernas bästa dagar och jag säger bara: Ta chansen!

En sak är säker, det finns ingenting som slår riktigt fina råvaror när det handlar om god mat.

skogtillbord-tomatsallad-aug18
Det pratas om fina råvaror och man kan tro att det egentligen inte spelar så stor roll. Men vet ni, det är hela skillnaden. Tomatsallad på nyskördat är en gourmetupplevese i all enkelhet.

Vi har en sensommarsallad som står på middagsbordet varje dag under de bästa tomatveckorna. Den allra, allra enklaste. Inga konstigheter, men den innehåller ett enkelt litet trick som förhöjer smakerna och gör att den känns mer lagad.

Jag låter helt enkelt tunt skivad rödlök dra i vinägrett en stund innan servering. Löken blir mjuk, smakrik och faktiskt lite mildare.

Ett alternativ är att låta löken dra och mildras i en skål med kallt vatten.

Här är det superenkla receptet.

Sensommarens tomatsallad

4 – 6 personer

Vinägrett

  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 tsk dijonsenap
  • salt

Sallad

  • 1 röd lök
  • 1 kg tomater, gärna blandade sorter
  • blad av färsk basilika

Gör såhär

  1. Blanda ingredienserna till vinägretten. Mängden salt avgör du.
  2. Skala och skiva löken tunt. Lägg i en skål och häll över dressingen. Låt stå minst 10, helst 20 min.
  3. Skiva tomaterna, lägg upp på fat och fördel löken över. Avsluta med några blad färsk basilika.

Hur enkelt som helst och en klar vardagsförhöjande insats.

Det finns en hel rad tomatrecept på bloggen att kika på: Vill du göra en lite mer arbetad tomatsallad så finns ett recept på italiensk Panzanella vid länken här.  Ett recept på semitorkade tomater i olja finns i det här inlägget. Har du tillgång till mycket tomater och vill göra en fantastiskt god ketchup så hittar du ett kryddigt recept här. 

Och till sist, finns det någon tomatnörd därute som undrar vilka sorter jag odlar så har ni hela listan vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Squashpizza - vilken fullträff!
Friterad zucciniblomma - mat med stilpoäng