Friterad zucciniblomma – mat med stilpoäng

19 augusti, 2018
skogtillbord-zucciniblomma-aug18

Zuccini, squash eller courgette. Samma grönsak, olika språk. Italienska, engelska och franska. Oavsett namn så har den en växtkraft utan like. Man kan unna sig att vara en slösare och göra fest på de allra spädaste små raringarna. Prova friterad zucciniblomma, en doftande, frasig smaksensation!

Vi har precis passerat gränsen för lediga dagar och letar rutiner. Praktiska lösningar och snabba ryck. Men mina odlingar på lotten har en annan tideräkning. Det växer och frodas efter regnen och den som ger sig tid kommer att rikligen belönas.

Galnast av alla är zuccinin. Jag har satt fyra plantor. Dårskap, jag vet, men nu är det bara så och glädjen i det är att jag kan skörda stort ibland och smått när det passar bättre.

Den ultimata primören är blommorna. Honblomman med den fina späda frukten och de stolta hanblommorna direkt på stjälk. Båda kan ätas. Och fyllas om man vill.

Det här är ingen vardagsmat. Ingenting man svänger ihop innan barnens fotbollsträning eller efter föräldramötet. Här har ni en liten friterad delikatess att äta på stående fot precis när den lämnar pannan. En helgpärla. Rykande het och frasig med eller utan krämig fyllning.

skogtillbord-zucciniblomma-aug18
Friterad zucciniblomma är ett en-gång-om-året-projekt. Lite pilligt men så, så värt arbetet. De serveras genast, rykande heta och frasiga. En verklig delikatess!
skogtillbord-zucciniblomma-aug18
Nyplockade, zucciniblommor med vackert klart gulorangea fruktbärande honblommor och hanblommor på stjälk. Fyll, doppa i frityrsmet, fritera och lyssna till fraset när kniven bryter skalet.

Jag plockar och förbereder blommorna bara genom att kika efter och ta bort eventuella insektsgäster. Ingen sköljning. Honblomman sitter fäst på en frukt i miniformat och den skär jag försiktigt i fyra delar, men inte hela vägen upp. De ska hålla ihop. Kika på bilden så blir det tydligt.

Blommorna kan fyllas med en mild ostkräm. Enkelt om man har en sprits. Mitt tips är att inte fylla för mycket. Jag vill ha krämen helt genom varm och just krämig efter fritering. Fyll, platta till blomman försiktigt och snurra varsamt ihop toppen så att fyllningen håller sig på plats.

Blommorna kan också göras utan fyllning och oavsett vilket man väljer så är friteringen inte svår. Doppa blommorna i smeten, hetta upp en bottenskyla på en, till två cm neutral olja i en gryta och fritera till fin färg. Ofta rekommenderas mer olja, men jag tycker inte att det behövs. Tänk att du ska stek-fritera blommorna.

All hantering av het olja måste ske med försiktighet. Lämna aldrig grytan. Ha ett lock i närheten om det mot förmodan skulle fatta eld. Kombinationen het olja och vatten är helt förbjudet. Olja sprätter upp explosionsartat av vatten och kan orsaka skador.

Varningsord gör att processen känns svår, men jag har aldrig råkat ut för några incidenter. Är man med så är det inte svårare än att steka något.

Nu till verket:

Fylld och friterad zucciniblomma

4 personer

 • 8 fina zucciniblommor med eller utan frukt

Fyllning

 • 125 gram färskost, ricotta eller philadelphia
 • 1-2 msk grädde
 • 2 msk riven, smakrik ost
 • 1 liten vitlöksklyfta, pressad
 • ett par kvistar persilja, finhackad
 • salt

Frityrsmet

 • 2 dl vetemjöl
 • 1 tsk bakpulver
 • ½ tsk salt
 • 1 ½ dl vatten
 • 1 äggvita, hårt vispad

Till fritering

 • neutral, värmetålig olja, gärna raps

Gör såhär

 1. Kika genom blommorna så att de inte bebos av några insekter. Dela på frukterna i halvor eller kvartar på längden, nästan ända upp till blomman. (Se bilden)
 2. Blanda ihop ingredienserna till fyllningen.  Smaka av med salt. Det ska bli en jämn smet. Inte rinnig, men lätt att spritsa. Fyll i en spritspåse.
 3. Blanda mjöl, bakpulver, salt och vatten till en klumpfri smet. Vänd ner den vispade äggvitan.
 4. Fyll blommorna med ostsmeten, men inte för mycket en eller ett par msk i varje räcker. Den som vill struntar i fyllningen. Tryck försiktigt på blomman så att fyllningen fördelar sig i hela.
 5. Vänd blommorna i frityrsmeten. Hetta upp olja i grytan och fritera ett par blommor åt gången. Vänd när de fått fin färg. Tänk stekning, svårare är det inte.
 6. Ta upp och låt de hastigt rinna av på ett papper. Salta lätt och ät direkt. Vi brukar stå på rad vid spisen. och ta för oss allteftersom det blir klart. Heta och frasiga med varm, krämig fyllning är de gudomliga.

Är din odling invarderad av zuccini kan du skatta dig lycklig och här kommer några receptförslag som passar skörden.

Ratatouille – fransk grönsaksröra

Caponata – siciliansk grönsaksröra

Squashfritters – typ råraka fast på squashtema

Squashkaka med frosting – ja, ni fattar..

Allt gott! Hälsar Kat : )

Tomatsallad - sensommarens bästa
#kardemummabullar #kalljäst #bakeoff