Caponata – siciliansk skördegryta

9 augusti, 2018
skogtillbord-caponata-aug18

Först skörd, sedan är det dags att hacka, skära, fräsa och småputtra. Det tar en stund så jag lägger mig på sängen och småslumrar till dofterna av ett sicilianskt mästerverk. Det blir caponata till middag. Välkommen in i köket!

Det finns absolut likheter med den franska eller provencalska grönsaksröran ratatouille, men också skillnader. På Sicilien finns ett återkommande mat- eller kryddtema i smakkombinationen sötsyrlig sälta.

Ofta är det ljust gröna russin, vinäger och kapris som står för smaksättningen. Det gäller att hitta precis rätt balans mellan de tre, och när man lyckas…fantastiskt!

Både druvor och kapris finns naturligtvis i odling där i södra Italien, men även om mina odlingar inte riktigt nått dit så närmar jag mig. Alla de övriga ingredienserna finns att hämta på min östgötska kolonilott. Vilken lycka att skörda egna auberginer och korgar med tomater. Dessutom squash i mängd eller zuccini som de kallas på italienska.

skogtillbord-caponata-aug18
Så flyttade caponata från Sicilien in i köket med en mellanlandning på lotten. Lök, squash, aubergine, paprika och tomater kokas ihop med exakt balans av vinägersyra, russinsötma och kaprissälta.

Det här är enkel matlagning och grönsaksröran är god både varm och kall. Vi äter den ibland med couscous och linser, men ofta bara med en bit get- eller fetaost och lite bröd.

Till verket. Såhär går det till…eller på ett ungefär såhär. Återigen kan jag berätta att det inte är så himla noga. Lägg till eller dra ifrån. Rätten är tillåtande och det blir gott med lite mer tomater, en extra squash eller utan russin om du känner dig tveksam inför det. Ersätt med en aning socker så kommer det ändå att smaka Sicilien.

Caponata – siciliansk skördegryta

 • 1 stor aubergine eller flera små
 • 2 paprikor
 • 1 medelstor squash, zuccini
 • 2 gula lökar
 • 2 vitlöksklyftor
 • tomater ungefär lika stor vikt som övriga ingredienser ihop
 • ½ dl kapris
 • ¾ – 1 dl russin, gärna ljusa (eller ½ msk socker)
 • 1 msk vinäger
 • ¾ tsk salt
 • ett par kvistar rosmarin och timjan

Gör såhär

 1. Ansa och skär tärningar av aubergine, paprikor och squash. Skiva lök och vitlök tunt.
 2. Lägg i stor panna eller gryta och fräs hastigt. Gör det i omgångar om det känns trångt.
 3. Skär tomaterna i bitar och blanda ner dem. Låt grytan småputtra 30 minuter.
 4. Blanda i kapris, russin, vinäger och salt. Lägg i kryddkvistarna och puttra vidare ytterligare 15 minuter.
 5. Smaka av och tillsätt eventuellt lite vinäger, socker eller salt för att få till den rätta balansen.

 

En liknande gryta finns i Frankrike, ratatouille och mitt recept på den hittar du vid länken här. Allt gott! Hälsar Kat : )

#kardemummabullar #kalljäst #bakeoff
Gazpacho - iskallt och nyskördat