Gazpacho – iskallt och nyskördat

4 augusti, 2018
skogtillbord-gazpacho-aug18

Gurka har en stor smak. Nyskördad är något helt annat än vinterköpt. Och som den doftar! Just nu producerar den sådana mängder att vi fört in den som stående ingrediens i alla dagens mål. Iskall gazpacho har blivit sommarens favorit. Välkommen in i köket!

Det blir inte alltid som man tänkt. Ibland blir det så mycket mer. Som med årets gurkskörd. Man skördar och hinner inte kliva ur växthuset innan det är dags att plocka fler.

Sällan är stor skörd ett bekymmer, men här gäller det att hänga i för de är allra bäst precis nyskördade. Längre förvaring är inget för slanggurkor som inte klarar inläggning på samma sätt som små frilandsgurkor.

Vi har många varianter på temat dagens gurka, men sommarens favorit är iskall gazpacho. Till varje mål serveras en liten stänkare av den svala, smakrika soppan.

Gurka är en av flera ingredienser som jag skördar i egna bäddar. En lyx jag verkligen njuter av. Saknar du möjligheten så ge dig ut och leta. Fler och fler odlar och säljer i liten skala. Leta efter gårdsbutiker, torghandel och handskrivna skyltar efter vägarna.

Jag tror att gazpacho egentligen betyder kall soppa och att ingredienserna kan variera, men vanligast är den andalusiska varianten med gurka, tomat och paprika som bas. Den serveras med is och har får en intressant brytning av kyla och hetta som kommer med ett chilisting.

skogtillbord-gazpacho-aug18
Nyskördat! Alltså, den känslan slår det mesta. Mängden tomater är enorm, men gurkan slår allt. Och trots att jag förra året bestämde att två plantor räcker så blev det fyra. Nu serverar en daglig dos iskall gazpacho som soppa eller måltidsdryck. Ljuvligt!

Jag har en blender som gör att själva tillagningen är sekundsnabb, men en matberedare eller stavmixer klarar det lika bra. Godast blir det om soppan är helt slät. Tycker i alla fall jag.

Som vanligt uppmanar jag till slarv. Se receptet som en vägledning, smaka av och justera efter dina preferenser. Lite mer salt? Syra kanske eller varför inte mer tomat? Du bestämmer. Här har ni en grundversion att laborera med.

Gazpacho

 • 1 slanggurka
 • 6 till 15 tomater beroende på storlek
 • 1 till 2 paprikor
 • 1 liten gul eller röd lök
 • 1 vitlöksklyfta
 • en liten bit färsk chili
 • en skvätt vinäger
 • salt
 • (vatten, is eller kall grönsaksbuljong)

Tillbehör

 1. Ibland toppar jag soppan med finskurna grönsaker av samma sort som de som ligger i
 2. Jag skär grönsakerna grovt och lägger dem i behållaren till blendern. Trycker på start och vips är det klart. Eller klart för avsmakning för det finns alltid något att lägga till.
 3. Min gazpacho brukar få vila i kylen, gärna upp till en timma, för att smakerna ska mogna. Jag smakar av, lägger till något som saknas och späder eventuellt med lite kallt vatten eller lägger i några iskuber.
 4. Ett varv till i blendern och så är det dags att servera. Ibland kommer den in på bordet i små glas, som en grönsaksshot. Ibland serveras den som soppa med toppning och ibland dricker vi den som en sorts grönsakjuice till maten.

Mer om möjligheter att variera sig på temat slanggurka hittar du i inlägget här. Och har du frilandgurkor att lägga in så finns ett inlägg om mjölksyrad gurka i inlägget här. Allt gott! Hälsar Kat : )

Caponata - siciliansk skördegryta
Här dansar herr surgurka